1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Hatalmas nyárfákat vágtak ki a Holt-Tisza mellett

Aki mostanában lemegy a Lakiteleken a Holt-Tisza partjára, az láthatja, hogy néhány nem kis terjedésű fát kivágtak. A biztonság kívánta ezt meg.

 

Nem öncélú volt a hat hatalmas nyárfa kivágása. Szakemberek állapították azt meg, hogy már a korhadás jelei mutatkoznak rajtuk. Éppen ezért félő volt, hogy nagy szél esetén a száraz ágakat, vagy a kár magát az egész fát is kidöntheti, az pedig balesetveszélyt jelenthetett volna. Talán sokan emlékeznek arra, hogy néhány évvel korábban pontosan a Tőserdő Szépe rendezvény alkalmával a színpad közelében lévő egyik nyárfa tetejéről a szél lefújt egy nagyobb ágat, és csak a szerencsének köszönhető az, hogy nem történt komolyabb baleset. Éppen ezért volt szükség arra, hogy a több évtizedes nyárfákat kivágják.

Az önkormányzat árajánlatokat kért a kitermelésre. A legjobb ajánlatot a tiszakécskei önkormányzati tűzoltóktól kaptak, akik elnyerték a hat darab fának a kivágást. Mivel a fák olyan helyen voltak, hogy döntéssel nem lehetett őket eltávolítani, emelőkosaras tűzoltó autót kellett használni. A magasságuk ugyanis meghaladta a húsz métert. A vágás alatt szerencsére minden rendben ment. Azt azonban meg lehetett állapítani még a laikusoknak is, hogy a fák megérettek a vágásra. Volt olyan ág, amit már szinte csak a héj tartott össze, olyan korhadt volt. A kitermelt fák ágai szociális tűzifaként szolgálnak, amit összetakarítanak azok, akik megkapták, a többi részét az önkormányzat fogja felhasználni.