1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Megvonta az alpolgármester feladatait a polgármester

Nem tud együtt dolgozni Lakitelek első számú vezetője és helyettese. A csütörtök délutáni testületi ülésen a polgármester az alpolgármester feladatait teljes körűen megvonta.

Az önkormányzati választások óta fél év telt el, és ez alatt az idő alatt bebizonyosodott, hogy Zobokiné Kiss Anita polgármester és Madari Andor alpolgármester nem tud együtt dolgozni. A választások után több hivatalos és nem hivatalos megbeszélés történt abban, hogy ki legyen az alpolgármester. A tanácskozások után konszenzusra jutottak a képviselők és egyhangúlag megszavazták Madari Andort. Az azóta eltelt időszakban sok mindenben nem tudott egyezségre jutni a két vezető. Ennek az lett a következménye, hogy a csütörtöki testületi ülés egyik napirendi pontjaként az alpolgármester tisztségének a megvonása szerepelt. Az előterjesztésben Zobokiné Kiss Anita polgármester leírta, hogy az alpolgármester az általa rábízott feladatokat nem végezte el. Több esetben is tudomása és a vele történt előzetes megbeszélés nélkül vett részt egyeztetéseken, mint alpolgármester. Ezekről azonban nem tájékoztatta a településvezetőt. Hatáskörét több alkalommal is túllépte, a polgármesteri hivatal munkatársait is utasította feladatok elvégzésére, holott ezt csak a jegyző, aljegyző teheti meg. A fenti indokok alapján javasolta Madari Andor alpolgármester tisztségének a megvonását. Olajos István képviselő azt kérte, hogy mondjon konkrét dolgokat is a polgármester, aki szóban kiegészítette előterjesztését. Az ülésen a hét képviselőből négy azon a véleményen volt, hogy halasszák el a döntés, így Madari Andor maradhatott tisztségében.

Az egyebek napirendi ponton belül azonban Zobokiné Kiss Anita egy levelet nyújtott át az alpolgármesternek. Ebben pedig az szerepelt, hogy mivel a képviselő-testület nem döntött az alpolgármesteri tisztség megvonásáról, azt elhalasztotta, április 9-től Madari Andor alpolgármester feladatait teljes körűen megvonja. A törvény értelmében van erre lehetősége. A feladatkör megvonását követően az alpolgármester az önkormányzati képviselők tiszteletdíjával azonos mértékű díjra jogosult. Ez pedig Lakiteleken 38.650 forint. A polgármester hozzátette, hogy élt a törvény adta lehetőséggel. Olajos István a döntés jogát nem vonta kétségbe, de kínosnak és szerencsétlennek nevezte a helyzetet. Belicza András hozzátette, hogy az esettel kapcsolatban a kormányhivatalhoz fog fordulni.