1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Felső tagozatosok vetélkedtek a költészet napján

A Magyar Költészet Napja alkalmából versre, társasjátékra, irodalmi hétpróbára hívta a felső tagozatos diákokat a tiszakécskei Városi Könyvtár, április 13-án délelőtt.

 
 

Hagyományőrző dobosok és Rózsa András – aki egy archaikus varázséneket szavalt – segítségével léptek be abba a világba, ahonnan őseink érkeztek. Ebben az évben rokonaink, a finn-ugor nyelvcsaládhoz tartozó népek irodalmi kincseivel ismerkedtek a gyerekek. A játékos vetélkedő során a háromfős csapatok készítettek vers illusztrációt és újságcikket. Térkép segítségével kutattak nyelvrokonaink után, bogoztak ki összekeveredett verssorokat, és még sok érdekes feladat tette próbára logikai és kreatív képességeiket.

 
 

A legügyesebb csapat: A kőszívű ember gyermekei (Ézsiás Zsanett, Monitor Márk, Krajnyák Panna) lett, akik a Móricz iskola 6/a osztályos tanulói. Csak két ponttal maradtak le a Három versőr- trió (Lukács Ákos, Kerekes Márton, Váradi Attila) akik 5. Osztályosok és a református iskola diákjai. Egy ponttal előzték meg József vitéz csapatát. A „vitézek” szintén a Móricz iskolából érkeztek a 8/a osztály tanulói (Balogh Zsófi, Kecskés Gréta, Hujber Patrícia).

 

A csapatok beugró feladata egy verseket dicsérő költemény volt.

A Rímfőző boszorkányok Szeretem a verseket című költeménye így hangzik:

Szeretem a verseket,

Bennük mindent meglelek,

Mitől jókedvem lehet.

Hogyha verset olvasok,

Bizony sosem búsulok,

Elfelejtem a gondom.

A kis „boszorkányok” (Egedi Rebeka, Földi Fanni, Faragó Fanni) ötödikesek a református iskolában.