1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Megyei polgármesterek szakmai fóruma Tiszakécskén

Tiszakécskén, a Barack Hotelben tartották a Bács-Kiskun megyei polgármesterek szakmai fórumát. A két napos találkozón hasznos információkkal lettek gazdagabbak a településvezetők.

 

A polgármesterek találkozóját, ezt a régi hagyományt most ősszel újítottuk fel, az önkormányzati választások után – mondta Rideg László a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke. Úgy gondolom, hogy a polgármestereknek előnyére válhat az, ha találkoznak a megyéből elszármazott, és most éppen hivatalban lévő államtitkárral, helyettes államtitkárral, főosztályvezetővel, más részt pedig egymással. A jó tapasztalatokat el kell mondani, ami segítheti mások munkáját is. Régen ez úgy valósult meg, hogy az önkormányzatnak volt egy balatoni üdülője, és odavittük a polgármestereket. Most az elképzelésünk az, hogy ismerjék meg a polgármestereket, a megyét, a településeket, létesítményeket, turisztikai látnivalókat. Ide Tiszakécskére mikor jött volna el száz polgármester egyszerre? Mind eközben jól érzik magukat, találkoznak régi és új polgármesterekkel. Megyénkben ugyanis az önkormányzati választások után a polgármesterek egy harmada kicserélődött. Az ő számukra ez egy nagy lehetőség. A témákat úgy válogattuk össze, hogy érdekelje is őket, de pontos és hasznos legyen számukra. A legközelebbi tanácskozást ősszel tartjuk, de azt még nem tudom megmondani, hogy hol, de az biztos, hogy a megyében.

Olyan anyaggal készültem, ami bemutatja azokat a változásokat, amelyek a kormányhivatalokban történtek az elmúlt időszakban – mondta Kovács Ernő megyei kormánymegbízott. A változásokkal az a célunk, hogy gyorsabbá tegyük az ügyintézést, ami jó az önkormányzatoknak is. Sokszor nem magánszemély, vagy cég az ügyfél, egy engedély beszerzésénél. Ígéretet tettem arra, hogy az új vezetők névsorát, elérhetőségét eljuttattatom a településekhez. Az elképzelésekben, amit az elkövetkezendő időszakban szeretnének megvalósítani, partnerek leszünk, természetesen a törvényes kereteken belül. Az engedélyeket a legrövidebb időn belül kiadjuk. Azzal sok pénzt takarít meg azzal az állam, hogy a vezetői létszámot csökkentettük, de azokra a vezetőkre, akik maradtak, nagyobb felelősség hárul. A magam eszközeivel arra tettem javaslatot, hogy aki nálunk marad, annak megpróbálok a mai kornak megfelelő havai fizetést juttatni. Aki pedig többet vállal, az többet is kap.

A két napos konferencián szó volt többek között a katasztrófavédelem hatósági feladatairól, az önkormányzatokkal való együttműködésről. A közérdekű munka végrehajtásáról, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program fejlesztési irányairól, a közfoglalkoztatásról és a szociális szövetkezetekről. A 2020-ig tartó vidékfejlesztésről, a Kert-Magyarország gondolat újraélesztéséről, a Pí-technológiára alapozó szántóföldi növénytermesztésről, a polgárőrség és az önkormányzatok együttműködéséről. A szakképzés és iskolafenntartás gazdasági szolgálatáról. A településvezetők megtekinthették a Bács-Kiskun megyei értékek kiállítását is.