1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Új református tiszteletest iktattak be

Lakitelek, Nyárlőrinc, Tiszaalpár települések ötödik lelkipásztorát iktatták be az elmúlt héten, szombaton délután. Kókai Géza Tiszakécskéről érkezett és látja el a szolgálatot a három településen.

 

Nem sűrűn iktatnak be lelkészt a Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközségben. Amióta 1927-ben megépítették a lakiteleki templomot, azóta mindössze négy tiszteletes: Lengyel Pál, Bérczes Lajos, Hegedűs Béla és Szabó Tamás szolgálta a híveket. Szombaton délután az ötödiket, Kókai Gézát iktatták be. Mintegy harminc református pap és a három település: Lakitelek, Nyárlőrinc, Tiszaalpár hívei előtt iktatta be tisztségébe Hegedűs Béla a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese Kókai Gézát a Lakitelek-Nyárlőrinc Református Társegyházközség megválasztott lelkipásztorát. Igét is az esperes hirdetett. Az ünnepi istentisztelet után a presbitérium tagjai palásttal lepték meg, amit Csikós Mihály gondnok adott át Kókai Gézának. Ifj. Magyar Péter egy verssel tette emlékezetessé a délután Kókai Géza számára, majd Akócsi Zsófia tolmácsolta a fiatalok üzenetét. A jelenlévő lelkipásztorok egy-egy bibliai igével áldották meg a beiktatott lelkipásztort. Szabó Tamás nyugállományba vonult tiszteletes, aki közel huszonöt éven keresztül szolgálta a három település református híveit, látta el útravalóval utódját. Ezt követően először Zobokiné Kiss Anita Lakitelek, majd Pénzváltó István Nyárlőrinc és dr. Vancsura István Tiszaalpár polgármestere köszöntöttek Kókai Gézát, csak úgy, mint Lezsák Sándor a térség országgyűlési képviselője. A katolikus hívők nevében Bagi Ferenc plébános szólt a lelkészhez. Az új tiszteletes megköszönte elődjének a szavait és azt, hogy átadta a gyülekezetet. A tiszakécskei református hívőknek azt köszönte meg, hogy elindították a hit útján. Kedves mondatokkal szólt a gyülekezet tagjaihoz is, hogy mind a három településen szeretettel fogadták. Hegedűs Béla szerint egy esperes számára felemelő érzés az, ha egy lelkipásztort iktathat be. Még inkább felemelő olyan lelkipásztort beiktatni, aki ott nőtt fel mellette, és olyan helyre kerül, ahol ő már szolgált harminckét évvel ezelőtt. Azt kérte, hogy a harangok hívó szavára, amire Isten hívja a gyülekezetet, minél többen menjenek el, mert akkor lesz értéke, értelme, és áldása a lelkipásztor beiktatásának és szolgálatának, ha a templomban ott vannak azok, akik hallgatják Isten igéjét. Addig szolgálja Kókai Géza a gyülekezetet, míg a szolgálata ide szólítja. Nem az évek és évtizedek számítanak, hanem az a hűség, amelyben a lelkipásztor és a gyülekezet együtt vesz részt. Legyen áldott a közös szolgálat és az együtt töltött idő – hangsúlyozta.

Az ünnepi istentisztelet és a beiktatás után a jelenlévőket Csikós Mihály gondnok vacsorára hívta a művelődési házba. Több mint kétszázan fogadták el a meghívást. A jó hangulatú esten sokan váltottak szót az új református lelkésszel.