1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Komposztálás – Még mindig (z)avar?

A Comenius WASTE projekt keretében a lakiteleki általános iskola diákjai kampányt indítottak az avarégetés ellen. Ez a törekvés találkozott az önkormányzat szándékával, így közösen szerveztük meg április 18-i KOMPOSZTÁLÁSi tanácsadást. A hallgatóság az előadás után a Népfőiskola Alapítvány által felajánlott palántákat elültethette a Színeskert kiváló komposztjába.

 

Előadónk Paszternák Ferenc agrármérnök, oktató és tapasztalt biokertész révén bemutatta nekünk a komposztálás gyakorlatát. Külön nyomatékot adott szavainak több felmérés eredményeinek ismertetése, melyek szerint mai terményeink kevesebb, mint felét tartalmazzák a 20 évvel ezelőtti ásványanyag, nyomelem és vitamintartalmuknak! Ez a túlzott műtrágyázás és a növény védőszerek használatának eredménye. Így mindenkinek ajánljuk, vágjon bele és komposztáljon, kertészkedjen, mert ezzel nemcsak a talajt, hanem saját magát is élteti!

Ha valakiknek ezzel kapcsolatban még kérdéseik lennének - az előadás anyagát hamarosan videón, illetve tájékoztató anyagokon is megismerhetik.

Vass Anikó