1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Családias hangulat a Helyi Termék Ünnepen

Várakozáson felüli érdeklődést váltott ki a Háztájit az Asztalra! III. Helyi Termék Ünnep, melyet Kecskemét központjában a főtéren rendeztek meg.

 

A látogatók megismerhették a helyi értékeket, melyről több mint negyven termelő, kézműves és közel húsz kulturális csoport gondoskodott. A házigazda szerepét szombaton Szőke András humorista töltötte be. A két nap alatt a zene és táncbemutatók között érdekes előadásokat is meghallgathattak a rendezvényre látogatók, úgymint a „Gasztronómiai hagyományok a magyar irodalomban”, valamint a „Helyi termék, étel, ital, vendégség a régi Kecskeméten”. Vasárnap is folytatódott a jó hangulatú műsor, a házigazda ezúttal Varga Mihály bugaci kecskedudás mesemondó volt, aki egész nap érdekes mesékkel, történetekkel szórakoztatta a kilátogatókat, és mutatta be a fellépőket, termelőket. Ezúttal is több tánccsoport lépett a színpadra, többek között a lakiteleki Kösöntyű néptánccsoport. A rendezvény szervezői kiemelten figyeltek a gyermekek igényeire, szombaton Kovács István népi játékok mestere szórakoztatta az apróságokat, míg vasárnap a Madzag Bábegyüttes bódéja köré gyűlt a gyermeksereg. A Kecskeméti Íjász Egyesület jóvoltából a Romkertben íjász bemutatót is végignézhettek az érdeklődők, de az íjászkodás kipróbálására is volt lehetőség.

A rendezvény alatt a termelőktől kóstolókat, a kézműves mesterektől élő kézműves bemutatókat kaptak az érdeklődők. A szervezők gondoskodtak az üstben készült birkapörköltről, valamint lehetőség volt kemencében sült, hagyományos recept alapján készült lajosmizsei bukta és kenyérlángos kóstolására is.

A kistérségi települések összefogásával és az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezésével létrejött rendezvény célja a helyi értékek, kultúra és a kultúránk őrzőinek bemutatása és népszerűsítése volt. A III. Helyi Termék Ünnepen a rengeteg látogató, és a gazdag program garantálták a célok elérését.