1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Biztonságos gát védi Tiszakécskét az árvíztől

Új árvízvédelmi töltést kapott Tiszakécske. A beruházás uniós finanszírozásból valósult meg. Amennyiben nem épült volna meg a gát, akkor egy nagy árvíz esetén a város területének akár a hatvan százaléka is víz alá kerülhetett volna.

 

1999-ben és 2000-ben is komoly gondokat okozott az árvíz Tiszakécskének. A sikeres védekezésnek köszönhetően sikerült azt megakadályozni, hogy a város víz alá kerüljön. A védekezés azonban tetemes összeget emésztett fel. Az ezredfordulón százmillió forintot költöttek védekezésre, de az utána következő években is ötven millió forintnál többe került az, hogy meg tudták akadályozni, hogy a víz ne szakítsa át a gátat. Szerencsére az állam ezeket a költségeket megtérítette. Ezért vetődött fel annak a szükségessége, hogy amennyiben pályázati lehetőség lesz fővédvonalak kiépítésére, akkor arra Tiszakécske is jelentkezni fog. Ez 2009 májusában történt – mondta Szeidl József a járási hivatal vezetője azon a sajtótájékoztatón, amit a gát átadásakor tartottak a városházán. Bár maga a kivitelezés nem tartott hosszú ideig, de a pályázat beadásától a megvalósulásig hat év telt el. Az 591 millió forintból megvalósult beruházást teljes egészében európai uniós forrásból finanszírozta az önkormányzat. A közel hétszáz méter hosszú töltés megépítésére nem csak azért volt szükség, mert a nyárigát és magasparti szakasz nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, hanem azért is, mert ha a korábbi állapotban maradt volna a gát, akkor egy árvíz esetén akár a város hatvan százaléka is víz alá kerülhetett volna. A kivitelezés megkezdésének idejét gátolta, hogy hosszú időbe került a fák kivágásának az engedélyeztetése. Hátráltatta a munkálatokat az anyagnyerő hely biztosítása is, mert ahonnan eredetileg tervezték, azt nem lehetett használni. Vízjogi engedély alapján november 15 és március 15 között kivitelezési munka a gáton nem folyhatott, ezért ezek az időszakok is kiestek a kivitelezésből. – A sok hátráltató körülmény ellenére mégis elkészült a gát, és bízunk benne, hogy betölti majd a szerepét hangsúlyozta Szeidl József. A megépített töltés 3800 tiszakécskei lakást véd meg az árvíztől, mintegy 280 hektáron. A kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. végezte.

A korábbi gát sem anyagában, sem magasságában és szélességében nem volt megfelelő, amit a korábbi árvizek bebizonyítottak – mondta Kovács Ernő a megyei kormányhivatal vezetője, már kint a gáton. Csak azért nem történt tragédia, mert a kécskei emberek összefogtak és sok segítséget kaptak másoktól is, hogy megvédjék otthonaikat. Az elkészült gát nem csak az üdülő területen élőknek, de a város lakóinak is megfelelő biztonságot nyújt árvíz esetén. Azt kívánta, hogy a gátra csak felügyeletet kelljen biztosítani, és védekezni ne kelljen. Ezt követően a kormánymegbízott, a járási hivatal vezetője és Tóth János polgármester átvágták a nemzeti színű szalagot, és átadták a gátat.