1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Öko nap gyerekeknek és szülőknek az óvodákban

Az időjárás sem tudta elmosni az Öko napot, amit Tiszakécske óvodáiban tartottak meg pénteken délelőtt. Igaz a programok változtak, de a gyerekek és a szülők jól érezték magukat.

 

Az Öko nap a környezettudatos személetmódnak a megalapozását szolgálta. A környezeti nevelés kiemelt feladata a város óvodáinak. Ezzel a programmal is ezt szerették volna elérni, hogy a gyerekek nyitott szemmel járjanak a világban, kíváncsiak legyenek a természetre, szeressék, tiszteljék és óvják. Ehhez a környezettudatos magatartáshoz kapcsolódó értékeket, életviteli szokásokat is sajátítsák el. – Ez a nap családi nap is volt egyúttal, ahova vártuk a szülőket, nagyszülőket, de még a testvéreket is. Így a családoknak a szemléletmódját is szerettük volna kicsit befolyásolni, változtatni, a környezet megóvására irányítani a figyelmet– mondta Bertalanné Badari Katalin intézményvezető. A Holt-Tisza II-es szakaszán terveztük a rendezvényt megtartani, de sajnos az időjárás közbeszólt. Büszkék vagyunk arra, hogy már negyedik alkalommal sikerült megszervezni, mert ez a városunknak egy újonnan teremtett értéke –hangsúlyozta Karaszné Nagy Éva óvónő, a program felelőse. Ha a gyerekek úgy tanulják meg kezelni a természeti értékeket, hogy azok fennmaradjanak és megőrizhetővé váljanak, akkor ennek a helye és ideje most van, amikor még nagyon fogékonyak az ilyen dolgokra. Képekkel is illusztráltuk azokat az élőlényeket, amelyek körülöttünk élnek. Kézműves foglalkozásokat tartottunk, újra hasznosított anyagokból, vicces feladatokat is meg kellett oldani, de egészséges ételekkel is kínáltuk a gyerekeket és a szülőket. Minden óvodás rendelkezett egy fürkész könyvvel, amibe pecséteket kellett szerezni állatokról és növényekről, különböző vidám feladatok elvégzése után. Akinek legalább öt pecsét összegyűlt a szülővel együtt, az a Madártani Egyesület jóvoltából egy tájékoztató füzetet kapott a védett madárfajokról, illetve vidám nyári programokról.

A város mind az öt óvodájában különböző és változatos programokat tudtak nyújtani az óvónők a gyerekeknek. Valamennyi óvoda madárbarát, de az Arany János és a Béke utcai zöld óvoda is egyúttal. Mindegyikben ismerkedhetnek a kicsik a védett madarakkal, növényekkel. Az Öko nap alkalmával mindenki jól érezte magát. Akadt olyan kis gyerek, aki azért sírt, mert már haza kellett mennie. A környezettudatos magatartással kapcsolatban konferenciát is tartottak néhány héttel korábban, ahova több településről érkeztek pedagógusok.