1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Országos ranglista verseny a Holt-Tiszán

Rekord számú nevezés érkezett arra a horgászversenyre, amit Tiszakécskén a II-es Holt-Tiszán rendeztek az elmúlt hétvégén szombaton és vasárnap. Az ország minden tájáról érkeztek versenyzők, de Romániából és Szlovákiából is.

 

Ez volt már az ötödik alkalom, amikor megrendezték a Lantos Mix Feeder Kupát Tiszakécskén, ami egyúttal ranglistaverseny is volt. Évente négy versenyt rendeznek – amelyek közül egyik a tiszakécskei – és az ottani helyezések alapján döntenek arról, hogy a világbajnokságra milyen kerettel indul a magyar válogatott. A versenyzők egy feederbottal horgászhattak, speciális fenekező technológiát alkalmazhattak. A horgászoknak öt óra áll a rendelkezésükre, hogy halat fogjanak, de a nemzetközi szabályokat mindenkinek be kell tartani. – Az idei évben változtak a szabályok – mondta Stinner Ferenc a helyi horgász egyesület elnöke. A versenyzők tizenkét méterre ülnek egymástól, ez korábban tizenöt méter volt. A parttól számolva tizenöt méternél rövidebbet nem dobhatnak, az előke hossz is szabályozva van, és csak természetes csalit tűzhetnek a horogra. Az etető anyagot lecsökkentették tizenkét literre, annál többet nem dobhatnak be, két és fél liter élő anyagnál pedig többet nem rakhatnak be, amiből fél liternél több nem lehet az apró szúnyog. Korábban hetven főnél soha sem volt több induló, most viszont nyolcvankilencen versenyeztek. Ők már a verseny megkezdése előtt öt nappal itt edzettek a 6,8 hektáros Holt-Tiszán, pénteken pedig kötelező edzés volt. Ha kiszámoljuk, hogy ez alatt az idő alatt mennyi etető anyagot dobtak be, akkor jóval tíz mázsa fölött van, és ezzel elteltek a halak. Ezért van az, hogy most kevesebb halat fogtak. Akadt olyan versenyző is, aki nem fogott halat. Bár egyéni versenyről van szó, de a horgászok istállókat képviselnek.

A két napos versenyt Novák János (Walterland Sensas) nyerte 11960 grammal, aki eddig három világbajnoki keretben is ott volt, és képviselte a magyar színeket. Második lett Zsittyán Tamás (Matula Team) 18900 gr., harmadik pedig Tóth Henrik (Tubertini Team) 11.200 gr. Bár a második helyezett több halat fogott, mint az első, de a versenyben a szektorban elért helyezés számít elsősorban, csak utána a súly. A világbajnokságot Hollandiában rendezik, de addig még három fordulót kell teljesíteni a versenyzőknek. Lantos János a verseny szervezője, és egyben indulója is, ígéretet tett arra, hogy az elkövetkezendő évben is megrendezi Tiszakécskén a Feeder Kupát.