1. 2024.03.28. csütörtök, Gedeon
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Bács-Kiskun bemutatkozása Schwarwald-Baarban

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnökeként először tett látogatást Rideg László a németországi Baden-Württemberg tartományban található Schwarwald-Baar járásban. Schwarwald-Baar járás Bács-Kiskun megye legrégebbi hivatalos testvérkapcsolatai közé tartozik.

 
 

Sven Hinterseh, járási vezető és Rideg László közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a két térség az együttműködési megállapodását 19 évvel ezelőtt írta alá, de Bács-Kiskun és Baden-Württemberg kapcsolata ennél jóval messzebbre, több évszázados múltra tekint vissza. Több Bács-Kiskun megyei település betelepülő sváb lakossága is ebből a tartományból érkezett. Mindketten megerősítették szándékukat, hogy az együttműködést folytassák és tovább mélyítsék, elsősorban az oktatás és kultúra területén. A jövő évi 20 éves évforduló megünneplésére pedig külön eseményeket szerveznek.

 
 

A sajtótájékoztató után közösen megtekintették a Südwest Messén Bács-Kiskun megye pavilonját. A Südwest Messe az egyik legnagyobb németországi regionális kiállítás és vásár, amely kilenc nap alatt közel 100.000 látogatót vonz. A vásáron az érdeklődők megismerhették Bács-Kiskun megye nemzeti értékeit és a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény által készített kézműves árukat. A látogatók megkóstolhatták a kiskőrösi Garden Kft. gyümölcsleveit, a Szanki konyakmeggyet és a BOVOPROD Kft. tojásrúdjait, illetve betekintést nyerhettek a megye turisztikai attrakcióiba.

 
 

Ezt követően Rideg László találkozott a járási székhely Villingen-Schwenningen főpolgármesterével, Dr. Rupert Kubonnal és a környező települések, illetve a járási gyűlés frakcióinak képviselőivel. A helyi látnivalók közül megtekintette a Duna folyó forrását, amely szintén a közös kapcsolatok jelképe, tekintettel arra, hogy a folyó közel 130 kilométer hosszan folyik Bács-Kiskun megye határán.