1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 18 °C
  4. |

Tizenöt éve őrzik az értékeket a diákok

A tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola minden évben megszervezi az Értékőrző tábort. A mostani már a tizenötödik.

 

Harminchárom diák vesz részt a hétfőn kezdődött Értékőrző táborban. Ezúttal nem csak felső tagozatosok, de alsósok, sőt középiskolások is segítenek a munkában. Az utóbbiak a szociális közmunka keretében vesznek részt a feladatokban. Az egy hetes táborban a délelőtt munkával telik, délután pedig a játéké és a szórakozásé a főszerep. – Az első napon, az iskola folyosóján lévő szekrényeket ürítettük ki, és ki is takarítottuk – mondta Halász Mátyásné tanár, a tábor vezetője. Délután számháborúztunk a Várdombon, de a Templomdomb területét is igénybe vettük. Kedden a gyógy és fűszernövény kertet tettük rendbe, illetve a falu területén lévő kő virágágyásokat gaztalanították a diákok. A komposztálásra különös hangsúlyt fektetünk már évek óta.Délután kikerékpároztunk a zárda templomhoz, ahol megnéztük az elmúlt évben kihelyezett harmincnégy madárodút, hogy mennyire lakják a madarak. Egy előadást is meghallgathattunk a templom történetéről. Szerdán délelőtt a kosárfonó kiállítótermet és a helytörténeti kiállítást takarítjuk ki, és hozzuk rendbe. Délután után pedig a Natura Hungarica által szervezett értékek bemutatása címmel két előadást hallgathatnak a gyerekek. Az egyiken Bársony Andrásné és Repáruk Dezső mutatja be a tekerőlantot, a másikon pedig Olajos Sándorné a sajtkészítést ismerteti meg a diákokkal. Csütörtökön szemetet szednek majd a táborozók a község területén. Reménykedünk abban, hogy nem sok lesz, mert a Te szedd! akció keretében megtisztítottuk a falut. Délután játékos foglalkozást fog tartani a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa, Lendvai Mária. Pénteken kirándulást szervezünk Kiskunfélegyházára, megnézzük a börtön múzeumot, a Móra házat, és szeretnénk bejutni a polgármesteri hivatal dísztermébe is.

Az önkormányzat hetvenezer forinttal támogatja a tábort, amiből az étkezést tudják finanszírozni. A gyerekek reggel kilenc órától délután négy óráig vesznek részt a feladatokban és a programokban.