1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Emlékverseny a vadász tiszteletére

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Zalay Géza lövész emlékversenyt Tistakécskén, amelynek ezúttal is az Árkus-dülői lőtér adott helyet.

 

Magyarország egyik legjobban kialakított vadász lövészpályájára, az ország több településről is érkeztek versenyzők. Nem csak azért, hogy részt vegyenek a versenyen, hanem azért is, hogy emlékezzenek az egykori vadászra Zalay Gézára, aki Magyarországon 1960-ban Kiskunfélegyházán alakította ki az első lövészpályát. – A megálmodója, a tervezője, és a zászlóvivője is ő volt a pályának – meséli ifj. Zalay Géza, aki ott volt Tiszakécskén, de nem vett részt a versenyen. Trapp pálya volt már, de skeet nem, a kiskunfélegyházi volt az első. Annak, hogy Tiszakécskén rendezik meg az emlékversenyt, külön története van. Valamikor Kiskunfélegyházán egy szűk mag kezdett el lőni. Kiskunfélegyházáról apámon kívül Rigó Mihály, Tiszaalpárról pedig Szederkényi Zoltán és Novák Imre. Ők négyen országos versenyeket nyertek, mert tehetségesek voltak. Később mikor már én is nagyobb lettem, engem is bevettek a csapatba. Második generációban pedig olyan vadászok, mint a tiszaalpári Czimer Illés és a tiszakécskei Fésűs Sándor is bekapcsolódtak. Fésűs Sándor nagyon megszerette ezt a sportot. Mivel ő vadászmester volt apám szakmai segítségével építette fel ezt a tiszakécskei lőteret. Igaz ő már ezen a pályán már nem tudott lőni, mert meghalt. Fésűs Sándor úgy gondolta, hogy emléket állít annak, aki segített ennek a pályának a megvalósításban. 2008 óta évről évre megrendezik a versenyt, aminek nagyon örülök. Én már 73 éves vagyok, ezért már nem az a célom, hogy induljak, de jó látni a sok fiatal tehetséges vadászt, akik küzdenek a helyezésekért. Valamikor országos bajnokságot is nyertem, de úgy gondolom, hogy tudni kell mindent időben abbahagyni. Vadászni azonban még eljárok. A mostani versenyen vadászkorong, toronykakas és skeet kategóriában mérték össze tudásukat a vadászok. Köszönet jár Fésűs Sándornak azért, hogy felkarolta ezt az eseményt. Úgy csinálja, mint ha ő is apám fia lenne. A stafétabot, ami lesett a porba, ő felvette és viszi tovább, amiért nagyon hálás vagyok. Egy részt apám miatt, más részt pedig azért, hogy a fiataloknak sport lehetőséget biztosít. Nem régen a lőteret megnöveltük egy futódisznó pályával, amit én is támogatok, a technikai berendezést én oldottam meg. Azt kell mondanom, hogy vadász lövész szempontból az ország legjobb pályáját alakították ki itt Tiszakécskén.

Eredmények, nők. 1. Dávid Réka (Kecskemét) 75/41, 2. Köteles Petra Nagykőrös 75/40. Férfiak, veteránok: 1. Fehér Péter (Ballószög) 75/65, 2. Sós László (Heves) 75/60, 3. Szabó Gyula (Abátszalók) 75/60. Szeniorok: 1. Szintai Miklós (Tatabánya) 75/69, 2. Szarka József (Kiskunfélegyháza) 75/68, 3. Zöldág János (Soltvadkert) 75/68. Ifjúságiak: 1. Balogh Ádám (Abátszalók) 75/63, 2. Anka Levente (Tiszakécske) 75/53, 3. Anka János (Tiszakécske) 75/50.