1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Tüzet oltottak a gyerekek

Tizennyolc kisgyerek vett részt abban a tűzoltótáborban, amit már második alkalommal rendezett meg a Lakiteleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

 

Az öt napig tartó táborban megismerték a gyerekek a tűzoltóság és a katasztrófavédelem munkáját, eszközeit és azok használatát. Megtanulták azt, ha otthonukban lakástűz keletkezik, akkor mit kell csinálni, kit hívjanak, mi van veszélyben, hol keletkezett a tűz. – Elsajátították a tűzoltó készülékek biztonságos kezelését, azok részeit is, és azt is, hogy milyen oltóanyag van benne. Balla Gábor ÖTE parancsnok helyettes szakmai irányítása mellett a szilárd anyagok oltását, a tömlők, kapcsok szerelését is megtanulták. Mind ezek az ismeretek azért is fontosak, mert szükség esetén az iskolában is tudják majd ez a tudást hasznosítani. A tábor befejezéseként a por és a sugárcsöves oltást be is mutatták a szülőknek, érdeklődőknek – mondta Beregszászi Sándor a tábor vezetője.

A legfiatalabb táborozó mindössze hat éves, a legidősebb pedig 13 éves volt. A fiúk mellett lányok is részt vettek a tanulásban. Érkeztek fiatalok: Nyárlőrincről, Tiszaugról, Tiszakécskéről, Lakitelekről, de Budapestről és Tatabányáról is. A tábor költségeire vállalkozóktól magán személyektől kaptak támogatást, mivel nem sikerült pályázati pénzt szerezniük. A gyerekek ellátogattak a tiszakécskei és a kiskunfélegyházi tűzoltó laktanyába is, ahol előadást hallgathattak, de sok érdekes dolgot is megmutattak nekik a tűzoltók. Rajz foglakozáson is részt vettek a táborlakók. A katasztrófavédelem és tűzoltóegységek, eszközeinek, gépeinek, tárgyainak a lerajzolása volt a feladatuk. A rajzversenyben az első díjat a nyárlőrinci Pál Kevin érdemelte ki. Minden gyerek kapott csokoládét, a legjobbak pedig még külön díjban is részesültek. Aki részt vett a táborban, az Szabó Ferenctől az ÖTE parancsnokától vehetett át elismerő oklevelet.