1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

A színpadon kötötték be Henriett fejét

Egy héten keresztül zenétől és tánctól volt hangos a tiszakécskei diákotthon, és a mellette lévő általános iskola. A két épületben rendezték meg a XXXI. Tisza-Folk Nyári Népzenei és Néptánc tábort, ahova az ország különböző részéről érkeztek gyerekek és felnőttek egyaránt.

 

– Gálaműsor keretében mutattuk be azt az érdeklődőknek, hogy mivel foglalkoztunk egy héten keresztül – mondta Csüllög Edina. Első alkalommal láttam el a táborvezetői feladatokat, de már évek óta én is tagja voltam a szervezői csapatnak. A mostani témánk a népi lakodalom feldolgozása volt, ehhez csoportosult minden. A több mint százhúsz résztvevő, gyerekek és felnőttek, lakodalmakkal kapcsolatos zenéket, táncokat tanultak. Úgy gondolom, hogy tartalmas munkát végeztünk. Újabb hangszerekkel bővült a mostani tábor. A fő hangszerünk a citera, amit minden évben oktatunk, és aminek nagy hagyománya van Tiszakécskén, de ezúttal cimbalom és brácsatanítás is folyt a táborban. A délelőtti és a délutáni tanulások mellett esténként különböző programokkal próbáltuk változatossá tenni a napokat.

A péntek esti gálaműsor keretében Henriett és Gyula lakodalmi mulatságába hívták az érdeklődőket az Arany János Művelődési Központba. Az ország több tájegységéből is felelevenítettek egy-egy lakodalmas nótát, táncot, amiben minden táborlakó szerepet kapott. Természetesen ezúttal is a citera játszotta a főszerepet. A lakodalmas jelenetek több részből álltak: a leányöltöztetés, a vőlegény és a menyasszony kikérés, majd pedig a templomi esküvő. Közte betétként különböző lakodalmas zenék, dallamok szólaltak meg, és persze a tánc sem maradt el. Henriett fejét bekötötték, férjhez ment Gyulához. A népzenéhez és a néptánchoz értő közönség hatalmas tapssal jutalmazta a közel két órás produkciót.