1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Kenyeret vágtak, gyerekeket köszöntöttek

Három napos ünnepségsorozattal emlékezik meg Lakitelek az államalapításról. A programok a Holt-Tisza előtt lévő színpadon zajlanak.

 

Augusztus 20-án délután először Zobokiné Kiss Anita köszöntötte a jelenlévőket. A beszédéből idézünk. Tiszta szívvel összegyűlni, gondtalanul ünnepelni, nem is olyan könnyű – mondta a polgármester. Nem könnyű, hiszen ünnepeink mára gyökeresen átalakultak, mi magunk alakítottuk át őket az elmúlt évtizedek során. Ahogy közelítünk egy-egy jeles alkalom felé, ahogy fogynak előttünk a naptár lapjai, úgy lép előtérbe a média, és a politika. Gondosan leporolják a piros betűs napot, majd ki-ki a maga ízlése, igényei és nem utolsósorban céljai szerint öltözteti a neki tetsző köntösbe. Mégis elmondhatjuk: rohanjon bárhogy a világ, fújjon bármerről a szél, augusztus 20-a, és benne I. István király soha el nem halványuló alakja mindig része volt és része lesz a magyar nyárnak. István király tetteinek ereje éppen abban rejlett, hogy nélkülözött mindenfajta öncélúságot, sőt ellenkezőleg: biztonságot, hitet, jövőképet adott az országnak. Mai világunk választás elé állít valamennyiünket. Vitetni magunkat az árral, a kijárt úton a sodrásban bízva várakozni, vagy nap, mint nap erős hittel, akarattal harcba indulni közös ügyünkért, vállalni az újat vagy, ahogy a Biblia is fogalmaz a keskenyebb, talán rögösebb utat. Szavak helyett tettekkel, ígéretek helyett munkával állhatunk csak meg a vállalt feladat és embertársaink előtt. Ez augusztus 20-a és Szent István legfőbb üzenete a ma emberének. Tetterős ember képes szembenézni múltjával és jelenével. Képes higgadtan mérlegelni gyengeségeit, erősségeit, és levonja a szükséges következtetéseket a számvetésből. A tetterős embernek vannak céljai, saját létfenntartásán túlmutató, magasabb rendű céljai, és rendelkezik a célok eléréséhez szükséges akaraterővel.

Ahogy Szent István királyunk emelt fővel, szilárd hittel állt Koppány előtt, úgy kell nekünk is összefogással kitartanunk a munka becsülete és hitünk mellett.

És erre a szemléletmódra van talán legnagyobb szükség a mai Magyarországon és még inkább Lakiteleken is. Csakis így lehet hatékonyan, tiszta szívvel dolgozni családért, hazáért, faluért, és csakis így lehet tiszta szívvel, őszintén együtt ünnepelni, méltón az elődökhöz, méltón Szent István királyunkhoz.

Lakitelek már bizonyított. A történelem viharait kiállva a sokadik generáció állja most körül e kenyeret. Ez a település, mely példát adott környezetének felelősségvállalásról, közös ügyeket előremozdító munkáról. A kicsinyes politikai taktikák, furkálódások ideje lejárt. A mai Magyarországban csak azok maradhatnak talpon, akik egy emberként képesek küzdeni egy településért, egy célért. Erre a munkára hívom most ismét Lakitelek lakosságát, hiszen közeleg az újabb vetés ideje. Induljunk hát, tegyük a dolgunkat Lakitelekért, hogy egy év múlva ismét emelt fővel állhassunk meg a MI KENYERÜNK mellett – fejezte be beszédét Zobokiné Kiss Anita polgármester.

Az új kenyeret Kókai Géza református tiszteletes áldotta meg és Bagi Ferenc katolikus plébános szentelte meg. Az első cipót Henrich Gábor és felesége vágta fel, a másodikat Zobokiné Kiss Anita. Ezt követően a felszeletelt kenyereket szétosztották a jelenlévők között.

Egy új kezdeményezésre is sor került. Köszöntötték azokat a gyerekeket és szüleiket, akik 2014. január elseje után születtek. Ez idő alatt összesen 73 három kisgyerek látta meg a napvilágot. A jelenlévők egy emléklapot, és az Univer jóvoltából egy minden gyermek számára fogyasztható bébi desszertet vehettek át dr. Pethő Anada jegyzőtől. Aki nem volt ott, az majd később fogja megkapni.