1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Munkát kaptak a megváltozott munkaképességű emberek

Új munkahelyen dolgozhat néhány hét óta tizenhét megváltozott munkaképességű ember. Közülük tizennégyen lakiteleki lakosok.

 

Az elmúlt években nem történt munkahely teremtő beruházás Lakiteleken. Most viszont olyan emberek is munkalehetőségez jutottak, akik napi nyolc órát nem tudnának dolgozni. Ez egy részt Hanó Mihálynak a Mozgáskorlátozottak Bács-Kiskun Megyei Egyesületének az elnökének, más részt Zobokiné Kiss Anita polgármesternek köszönhető. – Már egy évvel ezelőtt a választási kampány időszakában is megfogalmazódott bennünk, hogy megválasztásunk esetén munkahelyet fogunk teremteni csökkentett munkaképességű embereknek, illetve azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag csak részmunkát tudnak vállalni – mondta Zobokiné Kiss Anita. Nem telt el egy év és ezt az ígéretünket sikerült teljesíteni. Jelenleg tizenheten dolgoznak a rendőrség épületének földszint nagytermében. Közülük tizennégyen községünk lakói, de vannak Nyárlőrincről és Tiszaalpárról is. Hanó Mihály segítségével felvettük a kapcsolatot a Pro-Team Nonprofit Kft-vel, akik az ország több településen is foglalkoztatnak megváltozott munkaképességű embereket. Tudomásunk van arról, hogy októbertől újabb emberekkel bővül a foglalkoztatott létszám, mert már újabb jelentkezők is vannak.

A lakiteleki önkormányzat nyújtott nekünk segítséget abban, hogy biztosít számunkra olyan ingatlant, ahol megváltozott munkaképességű embereket tudunk foglalkoztatni – árulta el Makra Zoltán a Pro-Team Kft. termelési igazgatóhelyettes. Az elképzeléseink között szerepel, hogy tíz-tizenkét fővel egy kis varrodát tudjunk működtetni, a többi dolgozónak pedig egy foglalkoztató üzemet tudjunk kialakítani, melyben megtalálják a munkaképességüknek megfelelő munkát. Így nem lesznek kiszorítva a foglalkoztatási piacról, és hasznos részesei tudnak lenni a társdalomnak. Talán a megélhetésük is jobban biztosított, biztonságosabb, kiszámíthatóbb lesz ez által. Többek között ez volt a célunk, amikor Lakitelekre jöttünk. Különböző munkákat kapnak a dolgozók, amivel a képességeiket teszteljük, hogy hol az a határ, amit még el tudnak végezni. Hullámkarton doboz összehajtogatását, zokni címkézést, gézhajtogatást végeznek jelenleg, de varrnak is. A doboz hajtogatással meg volt elégedve a partnerünk, így újabb munkát fognak majd kapni a dolgozók. Felméréseink szerint újabb igény mutatkozik a feladatokra. Őket nagy valószínűséggel októberben tudjuk felvenni. Mivel nem szeretnénk mindenkit egy helyiségbe bezsúfolni, ezért nagy valószínűséggel két műszakot fogunk kialakítani, ha elérjük azt a létszámot, amivel már zsúfolttá válna a helyiség. Szeretném hangsúlyozni az önkormányzat segítségét, hogy helyet tudtak biztosítani számunkra. Rövid idő alatt kiürítették és szabaddá tették a helyet számunkra, így el tudtuk kezdeni a munkát. Köszönet jár ezért a polgármester asszonynak és a képviselő-testületnek.

A megváltozott munkaképességű dolgozók napi négy órát dolgoznak, minden órában van szünet, amikor is kimehetnek, kinyújtózkodhatnak a munkavállalók.