3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.10.31. szombat, Farkas
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Újjá varázsolták a nyárlőrinci könyvtárt

Zsúfolásig megtelt a művelődési ház az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér átadási ünnepségén. A beruházás mindössze négy hónap alatt valósult meg nyolcvan millió forintból.

 

Nem lehetett ráismerni a művelődési ház épületére. Aki fél évvel ezelőtt látta, az csak ámult, hogy milyen széppé varázsolták. A beruházás 52 és fél millió forint pályázati pénzből és 28 millió forint önkormányzati támogatásból valósult meg. Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér minden helyi lakos előtt nyitva áll. Lehetőség nyílik többek között ifjúságfejlesztési feladatok ellátására, programok szervezésre, fiatalok közösségi szerveződésének és részvételének támogatására, ifjúsági információs pultműködtetésére. Az átadáson közreműködtek az óvodások, a helyi népdalkör és a citerások.

Az átadással, egy hét évvel ezelőtti elképzelés valósult meg - hangsúlyozta Pap Sándor polgármester. A korábbi könyvtárt ugyanis hét év óta szerették volna átalakítani, mivel nem felelt már meg a kor szellemének. A pályázati lehetőséget kihasználva valósult meg most a beruházás. Pap Sándor köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek az épület felújításában. Nyitray András a megyei közgyűlés alelnöke régi emlékeket elevenített fel, amikor még a művelődési házban zenélt együttesével. Mint mondta, nagy feladat volt a beruházás, de az új épület már méltó a településhez. A megyében eddig 68 IKSZT-t adtak át, négy folyamatban van, és azon kívül még legalább húszat szeretnének megvalósítani.

Ramháb Mária a Katona József megyei könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy egy közösségnek olyan épületet adtak át, ami arra teremt lehetőséget, hogy együtt legyenek. Nyárlőrincen is, több más településhez hasonlóan, eljutottak odáig, hogy mindenkinek meglegyen az a lehetősége, hogy egészen pici korától idős koráig legyen egy második otthona. Ez az épületkomplexum méltó módon tudja befogadni a településen élőket. A megyei könyvtár sok mindent tett annak érdekében, hogy az ötezer lakosnál kisebb településeken megvalósuljon az IKSZT. A lényeg az, hogy adjanak tereket, korszerű technikát, modern, vonzó könyvtárat, klubhelyiséget, nagytermet, ahol egy településen mindent meg lehet valósítani, még hozzá közösen, mert ezen van a legnagyobb hangsúly. Az óvodásoknak egy hatalmas plüssmackót adott át, az iskolásoknak pedig olyan játékokat, amellyel fejleszteni tudják tudásukat. Ígéretet tett arra Nyitray Andrásnak, hogy újabb könyvtárakat fognak átadni a megyében. Az ünnepség befejezéseként Ágoston atya megszentelte az épületet és annak valamennyi helyiségét, majd a jelenlévők birtokba vették a könyvtárt.