3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2019.06.25. kedd, Vilmos
  2. |
  3. 26 °C
  4. |

A sortűz áldozataira emlékeztek Tiszakécskén

Több százan vettek részt Tiszakécskén azon az ünnepségen, melyen az 1956. október 27-én történt tragikus sortűz áldozataira emlékeztek a Szent Imre téren.

 

Feketébe öltözött fiatalok és idősek, csendesen beszélgetve várták azt, hogy megkezdődjön az ünnepség. A hagyományokhoz híven megvárták, míg a katolikus templom órája elüti az ötöt. Először a Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény Tiszabögi tagozatának diákjai emlékeztek az 57 évvel ezelőtti eseményekre, majd Dr. Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere mondott ünnepi beszédet. A politikus hangsúlyozta, 1956-ban is az emberek lélekereje emelte a nemzetet a realitások kiábrándító, tétlenségre kárhoztató sivár világa fölé és törte át a diktatúra vasbeton falait. 1956 arra is kötelez bennünket, magyarokat, hogy megmérjük magunkat ezért minden jeles évforduló méltó megünneplésének az a legnagyobb próbája, hogy megtudunk-e felelni az általa felállított mércének. Tisztelettel és alázattal hajtsunk fejet azok előtt, akik életüket áldozták Magyarország jövőjéért. 1956. október 27-én Tiszakécskén nem csak az egyes embert akarták elpusztítani, hanem a nemzet lelkét. Nem tudták és ma sem tudják felfogni, hogy céljukat nem érhették el, mert egy országot lehet térdre kényszeríteni, de egy nemzetet nem. A sortűzben 17-en vesztették életüket és 110 sebesültek meg.

Az ünnepi beszéd után a pártok, intézmények, civil szervezetek, magán személyek az 1956-os emlékmű lábánál elhelyezték az emlékezés koszorúit, virágait.