3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2023.02.03. péntek, Balázs
  2. |
  3. 2 °C
  4. |

Húsz év óta szépülnek a közterületek Tiszaalpáron

Látványosan fejlődött az elmúlt időszakban Tiszaalpáron a parkokban és közterületeken lévő virágok, fák, bokrok ültetése. Köszönhető ez legfőképpen Vajda Mártának, a Faluvédő és Szépítő Egyesület elnökének. A kertészmérnök szakember tavasszal elköltözik Kecskemétre.

 

A szakmai munkáját ott folytatja, de azért véglegesen nem szeretne elszakadni Tiszaalpártól.

- Szeretném, ha tovább folytatódna ez a kertészeti és környezetvédelmi munka Tiszaalpáron és lenne egy szép homokba szőtt falunk- mondta Vajda Márta. 1993-ban kezdtük meg a virágosítást az Árpád téren. Akkor Novák Lajos polgármester irányította a települést, és nyertek pályázaton pénzt. Czinegéné Károly Anna kért fel arra, hogy segítsek a munkálatokban. Először vonakodtam, de aztán kötélnek álltam és húsz évig segítettem ezt a munkát. A középiskolában és az egyetemen is olyan tanárok vettek körül, akik a kitartásra és megfelelő szakmai képzésre neveltek. Sajnálatos módon ma már ez nincs meg. Az lenne a jó, ha múltba nem merengenénk, hanem a jót vennénk át, és élhető szép település lenne továbbra is Tiszaalpár. Természetesen az sem lenne rossz, ha várossá nyilvánítanák községünket, de több szakemberrel is beszélve, az ő véleményük is az volt, hogy ettől még messze vagyunk.

- A munkámat az első perctől sokan segítették, többek között dr. Halász Mátyásné tanárnő, a nyugdíjas klubok, a diákok. Az elmúlt húsz évben sok mindennel foglalkoztunk. Nagyon meglepett az, hogy az életemről, a szakmai múltamról riportot akarnak készíteni. Örülök annak, hogy nem csak a Hírmondóban, de a megyei napilapban, a Petőfi Népében is több alkalommal szerepelhettünk. Legutóbb például arról a programról írtak, amit Halászné Anikóval találtunk ki a gyógy-és fűszernövényekkel és az egészséges életmóddal kapcsolatban. Egy kicsit azt is bemutattuk, hogyan is indultunk el évekkel ezelőtt, és hol tartunk jelenleg. Szeretnék azt, ha egy ifjúsági szervezet is tevékenyen részt venne Tiszaalpár szépítésében. Néhány középiskolásra azért számíthatunk. Próbálunk olyan aktivizálást végezni, ami előre vinné a munkánkat. Ebben számítunk minden jóérzésű, szépet szerető, növényeket kedvelő helyi lakosra. Legutóbb november 6-án ültettünk különböző virágokat több helyen is (az Árpád téren, a Templom dombon, az iskola környékén) a községben. Szeretném, ha ez a munka tovább folytatódna. Optimista vagyok és bízom benne, hogy ez így is lesz. Mondom ezt azért, mert tavasszal Kecskemétre fogok költözni, de addig szeretném azt látni, hogy milyen lesz a jövő Tiszaalpáron. Természetesen vannak olyanok, akik folytatják a tevékenységet, de neveket nem akarok említeni, nehogy valaki kimaradjon. Remélem, hogy a stafétabotot át tudom adni olyan személynek, aki lelkesen folytatja majd tovább azt a munkát, amit húsz évvel ezelőtt elkezdtünk. Az egyesületnek szeretnék a tiszteletbeli tagja maradni, mert amit tudok segíteni, azt meg fogom tenni továbbra is. Ez persze nem búcsúzás akart lenni, csak a véleményemet akartam elmondani az olvasóknak, hogy a tiszaalpári lakosok is tudják azt, mi fog következni ezután.

Az elmúlt hetekben a kecskeméti Arcinemus Kft. kertészeti tervezésre ötvenezer forintot ajánlott fel. A Kovács Kertészet kétszáz darab árvácska palántát adott a településnek, míg Hegedűs Ágoston egy köbméter jó földet ajándékozott ötven literes kiszerelésben a településnek.