3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.10.20. kedd, Vendel
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Nem csak díjaztak, szakmai tanácsokat is adtak a filmszemlén

Székelyudvarhelyre került a XIII. Kistérségi és Kisközösségi Televíziók Filmszemléjének fődíja, a több mint harminctagú szakmai zsűri véleménye alapján. A szemlére közel száz filmmel neveztek.

 

Fedezzük fel a Kárpát-medencét volt a témája az idei filmszemlének, melynek november 6 és 8-a között, a Lakitelek Népfőiskola adott otthont. Krónika, kórkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásában kiírt határidőig a Kárpát-medencéből 89 nevezés érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába huszonkét alkotás jutott. A filmeket nem csak a szakmai zsűri, de középiskolások is értékelték.

-A téma felfedezése nem csak a Kárpát-medencére vonatkozott, hanem szűkebb környezetünkre is – mondta Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, aki maga is tagja volt a zsűrinek. Izgalmas filmek érkeztek a Felvidékről, Erdélyből a Délvidékről és az ország különböző részéről is. A filmszemle ötletét tizenhat évvel ezelőtt az adta, hogy sorra jöttek létre a helyi filmstúdiók és kisközösségi televíziók. A népfőiskola pályázatot hirdetett, filmek bemutatására, amire az érdeklődés nagy volt, ezért döntöttünk arról, hogy legyen filmszemle. Itt a népfőiskolán nem csak a filmeket, de az alkotókat is bemutatjuk. Egy filmműhelyt sikerült létrehozni az elmúlt másfél évtizedben, amit a jövőben is szeretnénk folytatni. Jó érzés volt azt látni, hogy volt olyan zsűri tag is, aki annak idején középiskolásként is itt volt.

Gulyás Gyula filmrendező elmondta, hogy nem csupán szakmai döntéseket hoztak, nem csak az esztétikai minőség dominált. Különböző más társadalmi szempontokat is fegyelembe vettek. A zsűri elnöke Sára Sándor filmrendező szerint nem az volt a fő dolguk, hogy díjat osztogassanak, hanem az, hogy beszélgessenek a filmek készítőivel és szakmai tapasztalataikat átadják. - Volt olyan tagunk, aki évekkel ezelőtt versenyzőként vett részt. Azért is adtuk témaként a Fedezzük fel a Kárpát-medencét, hogy tudjuk hol élünk, milyen problémákkal kell szembesülni és tudjunk egymáson segíteni. Ennek a szellemében kell munkálkodni. A Kossuth-díjas filmrendező azt kérte, hogy a népfőiskola érje el azt, hogy azokat a filmeket, amelyeket a filmszemlén díjaznak, a köztelevízió vetítse le.

A filmszemle fődíját, az Országgyűlés 500 ezer forintosos különdíját, a Heti Válasz című lap különdíját az „Úton-útfélen” című alkotás nyerte. A székelyudvarhelyi Szabó Attila rendező filmje erdélyi romákról szól.

Lakitelek önkormányzatának különdíját a „Vándorlások – emlékképek a hatvanéves Magyarkanizsai Írótáborról” című alkotás kapta. Rendezője: Csubriló Zoltán. A díjat Kotvics Jánosné adta át.

Lezsák Sándor külön köszöntötte a 80 esztendős Sára Sándort és bejelentette, hogy december közepén közzéteszi a XIV. filmszemle felhívását.