3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.02.28. péntek, Elemér
  2. |
  3. 5 °C
  4. |

Ünnepi szentmise a felújított templomban

A hívek százai vettek részt azon a szentmisén, Nyárlőrincen, melyet az építésének 75. évfordulóján és Latheráni Bazilika felszentelésének ünnepnapján tartottak. A templom felújítását a napokban fejezték be.

 

November 9-én, szombaton a tíz órakor kezdődő szentmisén áldotta meg Dr. Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke a felújított templomot. Mivel a helyi plébános Dr. Esiobu Anayo Augustus (Ágoston) atya Nigériából származik, az ünnepségre meghívta országa nagykövetét is, hogy vegyen részt a szertartáson. A nagykövet elfogadta a meghívást.

Az egyházközség 11.6 millió forintot nyert a templom felújítására. A munkálatokhoz szeptemberben kezdtek hozzá és október végére be is fejezték. Köszönhető ez a helyi vállalkozóknak, akik saját gépeikkel segítettek a munkálatokat. A hívők adományokkal és kétkezi munkájukkal járultak hozzá, hogy minél hamarabb készen legyen a templom. Jótékonysági bált is szerveztek, amin közel háromszázan vettek részt. Az onnan befolyt bevétel nagyban hozzájárult a templom felújítási munkáinak anyagi támogatásához. A település példaértékű összefogása és adakozókészsége eredményre vezetett, mert óhajtott vágyuk 1938 után 2013-ban újra megvalósult, és templomuk hajdani fényében pompázik.

Bábel Balázs érsek a szent misén azt mondta, hogy a hit építi fel a templomokat. Hívő emberek adakoztak 75 évvel ezelőtt, hogy felépüljön a templom az egykori Koháry-Szentlőrincen és most is, hogy megújuljon Nyárlőrincen. A szentmisére mintegy huszonöt zarándok gyalog érkezett Lakitelekről, akik az ünnepség után tovább indultak Szentkirályra, majd pedig vissza Lakitelekre. Útközben mintegy harmincan csatlakoztak hozzájuk hosszabb rövidebb időre. Bábel Balázs érsek tizenkilenc helyi felnőtt fiatalt részesített a bérmálás szentségében.

Az ünnepi szentmise alkalmával jelent meg a „Készen van a tornyos templom. Dicsértessék a Jézus!” című kiadvány, ami a templom építésének történetét dolgozza fel 1912-től 1938-ig, a 75. jubileumi év emlékére. A történeti munka szerzője Hajagos Csaba levéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltárának munkatársa, aki Nyárlőrincen él.