3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.07.05. vasárnap, Sarolta, Emese
  2. |
  3. 28 °C
  4. |

Gyakorlat a lakosság biztonságáért

Gyakorlatot hajtottak végre a Flaga Gáz kft. lakiteleki területén. A település polgármestere pedig külső védelmi terv gyakorlatot vezetett le.

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről szóló kormányrendelet alapján, belső védelmi terv gyakorlatot hajtottak végre a Flaga Gáz Kft-nél, az iparbiztonsági hatóság felügyelete alatt. A feltételezés szerint az üzem területén gázlefejtés közben egy vasúti tartálykocsi a szabálytalan rögzítés miatt a sínpályán elmozdult, melynek következtében a lefejtő tömlő elszakadt, a tartálykocsiból és a megrongálódott vezetékből gáz áramlott ki majd égett. A feltevés szerint fenn állt a veszélye annak, hogy a lakosság számára veszélyes anyag került a levegőbe. A tűzoltás vezető helyszínre kérte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Katasztrófavédelmi Mobil Laborját, amely az üzem területén a baleset közelében, valamint a település több pontján méréseket végzett annak megállapítására, hogy került-e a levegőbe a lakosság egészségét veszélyeztető anyag. A feladat végrehajtását nehezítette az a feltételezés, miszerint az oltási munkálatok közben egy személygépjármű balesetet szenvedett a tűzeset szomszédságában. A gépkocsi árokba hajtott és két személy megsérült. A roncsolódott autóba az egyik sérült beszorult, melyet feszítő-vágó segítségével sikerült kimenteni.

A komplex gyakorlaton egyszerre több helyszínen és több társszerv bevonásával zajlottak az események. A rendőrség lezárta a területet, a mentőszolgálat szakemberei pedig ellátták a sérülteket. A gyakorlatot minden szakterület megfeleltre értékelte.