3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.07.04. szombat, Ulrik
  2. |
  3. 28 °C
  4. |

Daltulajdonos előadása Nyárlőrincen

Dalaim 45 éve címmel Dinnyés József tartott zenés előadást a nyárlőrinci művelődési házban. A daltulajdonos mielőtt elkezdte volna műsorát beszélgetett az idősebb, de a fiatalabb hallhatósággal is.

 

Bevezetőjében elmondta, hogy olyan DVD-t készített, iskolák és könyvtárak részére, amely háromszáz költő megzenésített verseit tartalmazza, és ötszáz évet ölel fel 1400 dalban. Ezekből adott elő néhányat, a változatos korú hallgatóságnak. Az előadás végén egyik rajongója virággal köszönte meg műsorát. Mint mondta több tíz évvel ezelőtt nagy rajongója volt. A mostani műsorban régi pol-beat dalokra számított, de így a megzenésített versek előadásával, egy újabb élménnyel lett gazdagabb.

Dinnyés József 1963-ban kezdett énekelni. 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben „Karrier” című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, „Bob Dinnyésként” emlegették, annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

Az 1970-es években egyrészt a versmegzenésítések és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait, másrészt az a furcsa helyzet, hogy miközben számtalan koncertet adott országszerte, sőt hivatalos ünnepségek, KISZ-táborok állandó fellépője volt, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó lemezt készíteni vele. 1985-ös lemezéről még ekkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul című dalt. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című 35 dalos album, költők verseire.

Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatja be az érdeklődő kisközösségeknek.