3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2019.08.26. hétfő, Izsó
  2. |
  3. 28 °C
  4. |

Az önkéntes véradókat köszöntötték Nyárlőrincen

A hagyományokhoz híven decemberben szokták megtartani a településen a véradóestet. Ilyenkor műsorkeretében köszöntik azokat, aki önzetlenül segítenek másokon azzal, hogy vért adnak.

 

A művelődési ház nagytermében terített asztal fogadta a meghívottakat. A jelenlévőket Nyúl Jánosné köszöntötte, akik évtizedeken keresztül látta el Nyárlőrincen a védőnői szolgálatot. A nyolcvan éves Marika néni beszédében először a 150 éves vöröskeresztes mozgalomról emlékezett meg. Mint mondta a vöröskereszt alapgondolata az önzetlenség. Eddig is sok emberen segítettek már az önkéntesek és ezután is segíteni fognak. A helyi vöröskeresztet, amit Benkó István tanító és felesége hozta létre is kerek évfordulót ünnepel, még pedig a hatvanadikat. Nyúl Jánosné fontos szerepet töltött be a mozgalomban. Munkájából adódóan hosszú időn keresztül szervezte a véradást. Az ő ötlete volt az is, hogy a helyi véradókat egy műsoros est keretében köszöntsék. Ilyenkor minden évben egy-egy előadást is bemutatnak az alkalmi helyi színjátszók. Ezúttal Fazekas Mihály: Lúdas Matyi című darabját nézhették meg a jelenlévők, amit Marika néni állított színpadra.

Az esten ajándékot kaptak az első alkalommal vért adók: ifj. Polyák Balázs, Horváth Henriett, Vargáné Bontovics Anna, és Varga Mihály Tibor. A kerek évfordulósok sem mentek haza üres kézzel. A tízszeres véradó Hegyesi Ferenc, a húszszoros Gyulai József, a harmincszoros Vass Pál és Varga Imre, valamint az ötvenszeres Balogh Illés is ajándékot vehetett át. Tormási Zoltán alpolgármester és Zayzon Jenőné jegyző virágcsokorral köszönte meg Nyúl Jánosné és Tóthné Glied Éva, a vöröskeresztes mozgalomban hosszú évekig tartó kiemelkedő munkáját. A műsor és az ajándékozások után mindenkit vendégül láttak marha pörkölt vacsorára, desszertként pedig több fajta süteményt szolgáltak fel, amit a helyi asszonyok készítettek.