3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.11.27. péntek, Virgil
  2. |
  3. 2 °C
  4. |

Községi disznótor karácsonyi vásárral Szentkirályon

Hagyományteremtő szándékkal karácsonyi vásárt és községi disznótort tartottak december 14-én Szentkirályon a művelődési házban.

 

Akik korán keltek, azok szemtanúi lehettek annak, hogyan történik a településen a disznóvágás. A későn ébredtek sem maradtak le semmiről, mert legfeljebb nem vettek részt a „disznókodásban”, A böllér, aki ezúttal nem volt más, mint László Benjamin, a település mindenese. Természetesen voltak férfi segítségei, míg a női feladatokat a nyugdíjas klub tagjai vállalták. Délelőtt tíz órakor vette kezdetét a karácsonyi vásár a művelődési ház nagytermében. Az osztályok különböző adventi tárgyakat készítettek és különböző finomságokkal próbálták ösztönözni a jelenlévőket arra, hogy tőlük vásároljanak, mert a bevétel az osztály kasszát szaporította. Közben a művelődési ház udvarán szorgoskodtak azok, akik a disznóvágásban serénykedtek. Hamar feldolgozták a mintegy 180 kilós mangalica sertést, amit Bencsik Jenő ajánlott fel. Azért volt bőven munka, mire a disznóból hurka, kolbász, pecsenye és friss tepertő lett. Az alkalmi szakácsok az ilyenkor hagyományos levest készítették el, és természetesen volt, hurka, kolbász és pecsenye is bőséggel, amiből mindenki ingyen falatozhatott.

Amikor már mindenki jól lakott, akkor hozzákezdtek a község karácsonyfájának a díszítéséhez és a betlehem felállításhoz, miközben a könyvtárban különböző érdekes játékokkal foglalhatták el magukat az érdeklődők.