3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2019.08.26. hétfő, Izsó
  2. |
  3. 28 °C
  4. |

A gyerekeken keresztül a szülőkre is szeretnének hatni

Több mint hetvenmillió forintos környezet- és természetvédelmi beruházás valósult meg a közelmúltban, a lakiteleki általános iskolában,

 

Az önkormányzatnak mindössze öt százalék önrészt kellett hozzátenni ahhoz a beruházáshoz, amely az Eötvös általános iskolában valósult meg hetvenegymillió forintból. Százharminc kerékpár tárolására alkalmas fedett tároló létesült az intézményben. Megoldották a szürkevíz hasznosítást, a komposztálást és a szeletív hulladékgyűjtést is. - Mind ez együtt a természet- és környezetvédelem révén, mondta Olajos István intézményvezető. Reméljük, hogy a gyerekek minden napjaiba is be fog épülni, mert nem lehet elég korán kezdeni azt, hogy válogassuk szét a hulladékot. Nem lehet elég korán kezdeni azt sem, hogy környezettudatosan éljünk. Ha csak lehet akkor a szülők ne autóval hozzák az iskolába a gyerekeket, hanem gyalog, vagy kerékpárral jöjjenek. Remélhetőleg, mire 15-16 évesek lesznek, addigra természetes lesz számukra mind az, amit a mostani beruházás során látnak és tapasztalnak.

Olajos István reményét fejezte ki, hogy a gyerekeken keresztül a szülőkre is tudnak majd hatni. A pályázatnak ugyanis az osztályok közötti verseny is része volt. Ebbe szeretnék bekapcsolni a családokat is. Kérdőíveket és teszteket töltenek ki, és a nyárlőrinci tagintézmény is bekapcsolódik a munkába. Természetesen ennek gazdasági haszna is van. A lakiteleki iskola tetején közel kétszáz négyzetméteres napelem található. Ennek az energiatermelése az iskolának és a szomszédos óvodának az energia felhasználását fogja majd remélhetőleg nullázni. Az előzetes felmérések alapján ugyanis, az elektromos áram szükségletét, mind a két intézménynek ki tudja termelni ez a napelem. A szürkevíz hasznosításra hatvan köbméteres ciszternát építettek. Ebből működtetik azt a vízellátó rendszert, ami a WC-k öblítését szolgálja.