3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.02.24. hétfő, Mátyás
  2. |
  3. 8 °C
  4. |

Lakitelekre került a böllérkirályi cím

Sem a szervezőknek, sem pedig a csapatoknak nem jött be a számításuk a mezőgecsei (Kárpátalja) böllérfesztiválon. Az időjárás és az Ukrajnában uralkodó politikai helyzet közbeszólt.

 

Az elmúlt hétvégén, már pénteken délután megkezdődött a disznótoros ételek, valamint a borok és pálinkák kóstolása és árusítása Mezőgecsén. Akkor még úgy tűnt, hogy az időjárás nem fog szerepet játszani a böllérversenyben. Sajnos pénteken este és szombaton is egész nap esett a hó, amihez még erős szélfújás is párosult. Magával a disznóvágással, olyan időjárási körülmények között sem lett volna probléma, mert disznót vágni hidegben jó, de a szél a porhót ráfújta az eladni való árukra. A kedvezőtlen idő, valamint a Kijevben uralkodó politikai helyzet azt eredményezte, hogy a nyolcadik alkalommal megrendezett mezőgecsei nemzetközi böllérkirály választásra a korábbiakhoz képest jóval kevesebb, egy-két ezer érdeklődő és vásárló látogatott el. A csapatok természetesen mindent megtettek annak érdekében, hogy jól szerepeljenek. A szúrás után akadtak olyanok, akik a hagyományos szalmaperzselést választották, míg mások gázpörkölővel szabadították meg a disznót a szőrétől. A pucolás és a bontás után következett a legnehezebb feladat, az ételek elkészítése. Nem azért, mintha nem lettek volna jó szakácsok, de a mínusz tíz fok körüli hőmérsékletben egy sátor alatt nem kellemes dolgozni úgy, hogy a szél mindenbe belefújja a havat.

Addig, míg a csapatok az ételeket készítették a színpadon kulturális program zajlott. Nem lehetett irigyelni a táncosokat, mert akadt közülük olyan, aki rövid ujjú blúzban ropta a táncot. A szakmai zsűrinek hat fajta ételt kellett bemutatni. A Lakiteleki Kurkalandorok minden egyes étel bemutatását zeneszóval kísérték, és Szuetta Béla vőfély jóvoltából rigmusokat is fűztek hozzá. Minden bizonnyal ez is, de a finom ételek is hozzájárultak ahhoz, hogy a böllérkirályi címet ők nyerték el. Tornyi Gyula és csapata eddigi három alkalommal vett részt a mezőgecsei böllérfesztiválon, amiből kétszer elhozta a legnagyobb elismerést. Amint azt a főszakács elmondta az eredményességük a csapatmunkában rejlett. Bár nehéz körülmények között dolgoztak, mindenki tudta a feladatát. Az Amatőr Királyi Szakácsok közül Varkai András és csapta böllértála tetszett legjobban a zsűrinek, valamint a közönség díjat is ők érdemelték ki. Fogó pálinkában Mandics Tibor csapata első, a forralt borban pedig harmadik helyezést ért el. Oravecz József hentes munkáját harmadik helyezéssel jutalmazták, csak úgy, mint Balogh Gorán böllértálját. Bojtor Tibor beváltotta ígéretét, sőt túl is teljesítette. Nem kétezer töltött káposztát készítette, hanem 2350-et. A kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsok elnöke, aki egyben a zsűri elnöke is volt, így értékelte a versenyt: A csapatok munkája a rossz időjárási körülmények ellenére nagyon jó volt. Akadt olyan böllér, aki négy perc alatt felbontotta a disznót. Az ételeknél készültek levesek, pörköltek, káposztás ételek, hurkák, kolbászok, pecsenyék sültek. Minden csapat mutatott olyan speciális ételt, amivel eredményesen tudott szerepelni. A böllérkirályi versenyben azok munkáját vettük figyelembe, akik mind a hat ételt finoman és látványosan készítették el. Ebben a lakitelekiek voltak a legjobbak. Örülök annak, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt is remek verseny született.

A Lakiteleki Hurkalandorok versenyétlapja:

1. Fűszeres sertésvér, lerben sült krumplival

2. Disznó belsőséges leves, feleségem módra

3. Apáti toroskáposzta

4. A séf kedvenc pecsenyéje

5. Tiszamenti disznótoros kóstoló, atyási káposztával

6.Lakiteleki ízes pecsenye.

Az ételekhez csak lakiteleki borok illenek!