1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Kecskeméti siker lakiteleki részvevővel!

A Bányai Júlia Gimnázium három diákja kivívta a jogot, hogy Magyarországot képviselve részt vegyen Katarban a nemzetközi robotika verseny világdöntőjén.
Az EDUTUS Főiskola szervezésében, a tatabányai "Vértes Agórája" rendezvényközpontban bonyolították le múlt hét végén a WRO (World Robot Olimpiad) nemzetközi robotika verseny magyarországi döntőjét. A tét a világbajnokság döntőjén való részvétel volt, amelyet az első helyezett csapat vívhatott ki magának.
A verseny JHS (Junior High School) kategóriájában a feladat egy olyan robot megépítése és programozása volt, amely képes felderíteni környezetét és az elrejtett információk begyűjtése után, azok alapján megkeresi és összegyűjti a terepen található biztonságos leleteket, míg a károsakat a helyszínen hagyja. A robotnak minderre 2 perc állt a rendelkezésére.
A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumot két csapat képviselte a versenyen. A két napos rendezvény első napján kellett a robotot megépíteni, míg a második napon zajlottak a tesztpályákon a bemutatók. Két bemutató között 30-40 perc állt a csapatok rendelkezésére, hogy módosítsák a robot felépítését vagy a programját. A verseny nagyon izgalmasan alakult, mert csak a negyedik (utolsó) bemutató kör után alakult ki a szoros végeredmény.
Mindkét bányais csapat fegyelmezett és kreatív munkájának köszönhetően felállhatott a dobogóra: az első és a harmadik helyet szerezték meg. Az első helyezett csapat ezzel kivívta a jogot, hogy Magyarországot képviselve részt vegyen a világdöntőn (2015. novemberében), amelyet Doha-ban rendeznek (Katar fővárosa).

 

Eredmények:

Országos I. hely és részvételi lehetőség a világdöntőn:

"IQninják" csapat: Mihalik Dániel (7.A), Nyíri Anna Eszter (7.A), Zsetkó Dávid (7.B)

Országos III. hely:

"Bármi" csapat: Kaptás Flóra (7.A), Rácz Zsombor (7.A), Venyingi Fanni (7.A)

Felkészítő tanár: Kiss Róbert

Az eseményről beszámolt a TV2 Tények című műsora:

Illetve a Forrás Rádió egy hosszú összeállítást közölt a rendezvényről:

A versenyről: http://www.tt-iroda.edutus.hu/hu/wro/2015

Gratulálunk a csapatnak és sok sikert kívánunk nekik Katarban!