1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A népdal és a népzene játszotta a főszerepet

Első alkalommal rendeztek népdaléneklő és népi hangszer versenyt Tiszaalpáron, helyi lakosoknak. Az apropót a Bársony Mihály centenárium adta.

 

Száz évvel ezelőtt született Bársony Mihály tekerőlant készítő, a népművészet mestere. Ebből az alkalomból több programot is szerveztek már a településen. Legutóbb a népdal és a népzene játszotta a főszerepet mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Amint azt dr. Vancsura István polgármester megnyitó beszédében elmondta, több évtizeddel ezelőtt, padkaporos bálokban, lakodalmakban, disznótorokban minden alkalommal előkerültek a népi hangszerek, mint a citera, vagy a tekerőlant. Nem csak játszották rajtuk a népdalokat, hanem énekelték is, poharazgatás közben, ami hangulatot csak fokozta. Bársony Mihály után Horti Sándor vitte tovább a hagyományokat a településen. Ő is játszik, tekerőn, citerán és hegedűn is. A mostani verseny megszervezése is az ő nevéhez fűződik. A nyugalmazott tanár vezeti a helyi népdalkört is. Amint az elmondta, első ízben szervezték meg a népdaléneklő és népi hangszer versenyt a településen. Arra kérte az indulókat és a jelenlévőket, hogy kezdésként közös éneklésen vegyenek részt. Felkérése meghallgatásra talált. A művelődési ház nagy termében együtt énekelte gyermek és felnőtt, az Erdő, erdő című népdalt. Először az óvodások énekét hallgatták meg, majd az alsó és felső tagozatos diákok következtek. Befejezésül pedig a népi hangszeren játszók következtek. A gyerekek után a felnőttek jöttek először szintén népdal, majd pedig népi hangszer kategóriában. Az öttagú zsűrinek nem volt könnyű feladata, mert akadtak nagyon jó produkciók.

Népdaléneklő és népi hangszeres verseny végeredménye. Óvodások: 1. Novák Ákos, 2. Vancsura Villő, 3. Diószegi Dorka. Különdíj: Ollári Anna, Gavallér Petra. Alsó tagozatosok: 1. Bende Kira Lili, 2. Sashalmi Kata, 3. Varga Diána. Felső tagozatosok: 1. Dósa Eszter-Dósa Ágnes, 2. Sánta Réka-Ajtai Vivien, 3. Budai Denissza. Különdíjban részesült: Kapás Noémi, Taricska Sára, Győri Petra, Győri Réka, Gulyás Gréta, Boros Katalin, Deák Csenge, Dósa Ágnes. Népi hangszer kategória: 1. Ajtai Márkó, 2. Ajtai Csaba Márk, 3. Juhász Katalin Szimonetta, Muzsik Flóra, Varga Diána, Ajtai Csaba, Ajtai Márkó, Jámbor Kristóf. Felnőttek, népdaléneklés: 1Németh Pálné, 2. Zaletnyikné Almási Mária, 3. Buzder János. Népi hangszer: 1. Németh György, 2. Szóráth János, 3. Kovács Sándor. Különdíj: Papp Imréné, Rozmis Antalné, Túri Vilmosné.