1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Kisbíró dobolta ki a szüreti mulatságot

A hagyományokhoz híven ezúttal is kisbíró dobolta ki a szombati, őszköszöntő szüreti mulatságot Lakiteleken. Szuetta Béla a piactéren hívta fel a figyelmet az egész napos rendezvényre.

 

Az őszköszöntő szüreti mulatságot évek óta az óvoda és annak szülői munkaközössége szervezi. Az óvó nénik és dajka nénik szerdán a gyerekekkel együtt kimentek a piacra, ahol meghallgatták a kisbíró felhívását. Ezt követően a csoportok külön-külön nézték meg, hogy mit árultak a piacon. A különböző zöldség és gyümölcsökből vásároltak is. Persze akadt olyan árus, nem is egy, aki ingyen adta oda a gyerekeknek azt, amit kértek, és amit tízóraira el tudtak fogyasztani. Az óvodások megismerhették a ritkábban látott zöldségeket is, mint a cékla, brokkoli, patiszon, padlizsán. A megvásárolt, vagy az éppen kapott árut kiskosarukba vitték be az óvodába.

A szüreti mulatság szombaton délelőtt kilenc órakor futóversenyekkel kezdődik. Ezúttal házaspároknak, családoknak, óvodásoknak, iskolásoknak és felnőtteknek is kínálnak lehetőséget arra, hogy lefussák a különböző távokat. A délelőtti események a Templom parkban és a Bacchus borozó előtti téren, illetve annak udvarán zajlanak. Be lehet nevezni a főző, házi pálinka és tök szépségversenyre. A tiszaalpári Bársony Lovasudvar csikós bemutatót tart. Egész délelőtt Ludas Mátyás szórakoztatja a gyerekeket, akik különböző kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek. Ebéd után a szüreti menet – feldíszített kocsik és lovasok –elindul, hogy körbejárják a települést és mindenkit értesítsenek arról, hogy este szüreti mulatságra várják az érdeklődőket, amit a népfőiskolán tartanak. A megállóhelyeken az óvodások, iskolások és a felnőttek tánccal szórakoztatják a jelenlévőket.