1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Csilis bab nyert, de a csángó gulyás is finom volt

A lakiteleki őszköszöntő ebéd utáni szüreti felvonulást, megelőzték a délelőtti programok. Addig, míg a gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, a bográcsokban főtt a finomabbnál, finomabb étel, amit a bíró és bíróné bírált el.

 

A tiszaalpári Bársony Lovasudvar jóvoltából az érdeklődők láthatták azt, hogy mit kell tudni a csikósoknak. A dolog érdekessége az volt, hogy a hogy a három csikós közül kettő hölgy volt. Bizony nem kis teljesítmény az, amit a lovaikkal, és az ostoraikkal csináltak. Utána Lúdas Mátyás szórakoztatta a gyerekeket. Papp Kálmán jóvoltából pedig meg lehetett kóstolni a pincéjében lévő új és ó borokat. Úgy tűnik, hogy az idei szőlőtermés sokkal jobb, mint az előző évi volt. A meghirdetett főző versenyre többen is jelentkeztek. Bár az első díjat Hedrich István és a barátai nyerték csilis babjukkal, az lcafe.hu munkatársai is kitettek magukért csángó gulyásukkal. A felvonulók és az ebédet vásárlók Földvári László szürkemarha pörköltjéből ehettek, aki három bográcsban rotyogtatta a finom ételt. A hagyományokhoz híven Zobokiné Kiss Anita polgármester és Pap Kálmán a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség elnöke is köszöntötte a jelenlévőket. Ezt követően a szőlőtermésre, az eredményes szüretre és a jó borra koccintottak mind a ketten, Szuetta Béla kisbíróval.

A felvonulás előtt a népdalkör tagjai az alkalomhoz illő nótákat énekeltek, majd pedig az óvodások Romhányi Olga óvónő vezetésével mutatták be táncukat. Őket követték az ifjúsági táncosok, majd pedig a Kösöntyű néptánccsoport tagjai.