1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Szabadság és igazság nélkül nem tudunk élni

Az Árpád téren lévő kopjafáknál emlékeztek az aradi vértanúkra Tiszaalpáron. A tizenhárom tábornok mellett az egykori miniszterelnököt is 1849. október 6-án végezték ki.

 

Ünnepi beszédében dr. Vancsura István polgármester visszaemlékezett az egykori eseményekre. Haynau kegyetlenségére és Ferenc József császárra, aki egyetlen egyszer sem tett utalást arra, hogy megbánta volna a kivégzéseket. A tizenhárom tábornok 1949. szeptember 21. és 26. között állt a hadbíróság elé. A vád a császárhoz való hűtlenség. Október 6. szomorú záróeseménye az 1848-49-es szabadságharcnak. Ezen a napon gróf Batthyányi Lajos egykori miniszterelnök és tizenhárom tábornok vesztette életét, akik hat nemzethez, három felekezethez tartoztak és öt nyelven beszéltek. Tizenhárom életút és mindez egy hazában. Az 1848-49-es szabadságharc legfőbb tanulsága számunkra, hogy a magyar nemzet nem tud szabadság és igazság nélkül élni. Az aradi vértanúk utolsó szavait jól véssük emlékezetünkbe – hívta fel a figyelmet beszéde zárásaként Vancsura István – akik a halál küszöbén így üzentek valamennyiünknek: „Krisztusé legyen a szíved, a magyar népedé az életed.”

Az ünnepi beszéd után az Árpád Fejedelem Általános Iskola hetedik osztályos tanulói idézték fel a honvéd tábornokok: Knezich Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos kegyetlen kivégzését. Minden hősi halált halt tábornokért és gróf Batthyány Lajosért egy-egy fekete keresztet ragasztottak fel a nemzeti színű zászló fehér színére. A műsor után az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek és a pártok képviselői koszorút helyeztek el a kopjafáknál.