1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Maradékból maradandót

Az országos könyvtári napok keretében, Maradékból maradandót, szobrászat másként címmel nyílt kiállítás a lakiteleki könyvtárban, egy helyi és egy elszármazott alkotó műveiből.

 

Seres Imréné ma is a településen él, míg Hervay Istvánné martfűi, gyermek korát azonban ő is Lakiteleken töltötte. Egy tanfolyam keretében tanulták meg a Paverpol technikát. – Érdeklődő, értő szemek jöttek el a kiállításra – kezdte megnyitó beszédét, dr. Fincicky Sándorné. Ez a technika, amivel a két alkotó készíti műveit, még nagyon új. Az alapja és a lényege az, hogy maradékból maradandót készítenek. A Paverpol technika az 1970-es évekből származik Hollandiából. Gyakorlatilag egy ragasztóval dolgoznak különböző anyagokra. Mivel hamar szárad, az alkotóknak nagyon gyorsan kell vele dolgozni. Magyarországon 1998-ban kezdték el használni. Seres Imréné és Hervay Istvánné három évvel ezelőtt egy tanfolyam keretében sajátította el a technikát. Többen beiratkoztak a tanfolyamra, néhányan el is végezték, de csak ketten maradtak, akik alkotnak is. Mint minden kézimunka ez is megnyugtatja az alkotót – fogalmazott dr. Fincicky Sándoré. A kiállított művek között lehetett találni díszdobozokat, díszeket, fali plasztikákat, szobrokat, ötletes és kreatív tárgyakat. Ilyen jellegű kiállítás a lakiteleki könyvtárban még nem volt, de amint az elhangzott, biztos, hogy lesz még. A kiállítás főleg a hölgyeknek nyújtott látványosságot, de akadt néhány férfi is, aki kíváncsian szemlélte a készített tárgyakat.

Mi is az a Paverpol? Dekorációs és szobrászkellék, környezetbarát, tökéletes kötőanyag. Speciális ragasztó és keményítő hatással rendelkezik egyben. Megfelelő állagánál fogva, könnyen felhasználható. Készíthetnek belőle domborműveket, szobrokat, kisplasztikát, dekorációkat és egyéb tárgyakat. Attól népszerű, hogy egy drótváz, egy textildarab vagy más természetes anyag és alufólia segítségével hozható létre egyedi műalkotás, viszonylag rövid idő alatt. Textil, papír, száraz-virágok, selyem, puha bőr, gipsz, fa, kerámia,kő, fém és egyéb természetes anyagra lehet felhordani adalékanyag hozzáadása nélkül!