1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Motorosok szalonna sütése

Jó közösséget alkot a Nyárlőrinci Motorosok Baráti Köre. Tavasztól őszig, több alkalommal is szerveznek túrákat, az ország különböző részeire, ahova természetesen motorral mennek.

 

Nem csak nyárlőrinciek alkotják a tagságot, de a környező településről is vannak motorkedvelő házastársak. Most, hogy gyakorlatilag már vége van a jó időnek, úgy gondolták, hogy egy baráti szalonnasütésre jönnek össze. A helyszín adva van, a labdarúgó pálya mögötti piactér. Ott fedett rész is van, és ha esetleg esik az eső, akkor bemennek a fedél alá. Az egyik részt ponyvával elkerítették, hogy a szél ne fújjon be. A jelentkezők létszáma alapján az a rész is elegendő volt az összejövetelhez. Balogh Illéséktől hoztak asztalokat és padokat, amire rá lehetett tenni a hozott ételt, italt.

Jól megszervezték a szombat délutáni akciót. Balogh Illés előkészítette a sütéshez szükséges helyet. A meggyújtandó rőzsét és a fát hosszan helyezte el, hogy többen hozzáférjenek. Még mielőtt meggyújtotta volna a fát, előkerültek az étvágygerjesztő italok. Természetesen kitették az egyesület molinóját is, és még a magyar zászlót is. A férfiak itallal, az asszonyok süteménnyel kínálták a jelenlévőket. Fogyott is mind a kettőből rendesen. Mindenki büszke volt a saját italára, süteményére, és azt csak úgy lehetett eldönteni, hogy milyen, ha mások is megkóstolták. Meg is kóstolták, és véleményt mondtak róla. A férfiak az italokat, a nők a süteményeket dicsérték, még az elkészítés módja is szóba került.

A tiszaalpári Papp József hatalmas fehér szalonnát hozott. Amint azt elmondta egy 350 kilós disznótól származik. A vastagsága elérte a tíz centimétert. Persze nem egybe akarta megsütni, de azért a fotó kedvéért Balogh Illés vállán keresztül a tűz fölé tartotta. Kőszegi József több saját készítésű nyársal is készült. A hossza jóval meghaladta az egy métert. Mint mondta, azért olyan hosszú, hogy ne kellejen nagyon közel menni a tűzhöz. Természetesen az ilyen hosszú nyárshoz tartó is szükségeltetik, mert különben a ráhúzott szalonnát nehéz lenne folyamatosan tartani. Abból sem volt hiány Jóska mindenről gondoskodott. Akinek szüksége volt a nyársra és a tartójára, annak adott.

Az ilyen közösségi sütéseknél persze nem maradhat ki az egymás ugratása sem, és persze a túrákon történteket is felelevenítik. A beszélgetések után pedig lehet nótázni is. Előkerül a harmónika, és aki tudja, az énekli a dalokat. A Motoros Baráti Kör tagjai ezúttal is jól szórakoztak. Talán ez volt az idei év utolsó ilyen összejövetele.