1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Zarándoklat Szent Imre tiszteletére

Évente három alkalommal szerveznek zarándoklatot a hívők Boldog Gizella, Szent István és Szent Imre tiszteletére, a névnapjukhoz közel eső hétvégén. Ezúttal Szent Imre tiszteletére tettek meg több mint harminc kilométert.

 

Szombaton reggel imádság után huszonegyen indultak el a lakiteleki katolikus templom elől, hogy Nyárlőrincen, majd Szentkirályon megpihenve, újra visszatérjenek Lakitelekre. Útközben többen is csatlakoztak hozzájuk. – Néhány évvel ezelőtt egy nagymama azt mondta, hogy egy édesanyának az a feladata, hogy kiimádkozza a család boldogságát – mondta Rozsnyó Ákos a zarándoklat szervezője. Talán most is valami ilyesmi történhetett, mert egy hetényegyházi idős asszony, aki közel volt a hetven évéhez, busszal érkezett Lakitelekre, hogy részt vegyen a zarándoklaton. Egy helyi lakostól azt az információt kapta, hogy már elmentünk. Mivel, mi nem aszfalt úton megyünk, hanem földutakon, nem tudhatta, hogy merre kell mennie, ezért a kerékpárúton indult el egyedül Nyárlőrincre. Utána együtt jött velünk Szentkirályra, majd elköszönt tőlünk, mert indult a busza. A hitnek az ereje az, hogy eljött és zarándokolt a családjáért, vagy valami másért. Azt csak utólag tudtuk meg, hogy Lakitelekről egyedül jött Nyárlőrincre. Nem túracipőben, hanem egyszerű lábbeliben tette meg a húsz kilométert. A gondviselő Jó Isten szeretete mindig elkísér minket. Reggel ködös, csípős, időben indultunk, és így érkeztünk Nyárlőrincre. Ott megvendégeltek bennünket, imádkoztunk Boldog Gizella ereklyénél, és mikor kijöttünk a templomból, akkor sütött a nap. Jó időben mentünk végig. Eddig mind a tizenkét alkalommal szép időnk volt. Nem hiszem, hogy ez csak a véletlen műve. Nyárlőrincig velünk tartott Ferenc atya, Lakitelek plébánosa is. Ez volt a harmadik, összességében pedig a tizenkettedik zarándokutunk.

Rozsnyói Ákos elmondta még, hogy zarándoklataik mindig az adott szentünnepét követő szombaton vannak. Május 7-én van Gizella napja augusztus 20-án Szent István, november 5-én pedig Imre névnap. Ez minden évben így fog zajlani. A következő év más lesz, mert minden ünnepelt neve szombatra esik, így pont a napján fognak zarándokolni. Legközelebb február 6-án fognak majd zarándoklatot szervezni Lakitelekről Tiszaalpárra, a Jó Tanács templomba.