1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 17 °C
  4. |

Nevet kapott a szaktanterem

Szent-Györgyi Albert nevét vette fel a Tiszaalpári Árpád Fejedelem Általános Iskola 36-os számú tanterme. Az ötlet Halász Mátyásné tanárnőtől származik.

 

Felső oktatási intézmény, általános és középiskola már viseli a Nobel-díjas tudós nevét, de szaktanterem még nem. Halász Mátyásné földrajz-biológiai szakos tanár nyugdíjba vonulása előtt szerette volna azt, ha tanterme, ahol több száz diákot tanított, felvenné a neves professzor nevét. – Szent-Györgyi Albert az a Nobel-díjas kutató, aki Magyarországon, pontosabban Szegeden végezte kutatásait paprikából, ezért úgy gondoltam, hogy ennek a térségnek, régiónak legnagyobb embere megérdemli azt, hogy ne csak egyetemet, közép- és általános iskolát nevezzenek el róla, hanem egy szaktantermet is – mondta Halász Mátyásné.

A 36-os osztályterem november 10-től most már az ő nevét viseli. A tanterem ajtója fölé Palatinusz Pál, helyi fafaragó faragta ki a tudós képmását. A művet dr. Vancsura István polgármester leplezte le. Az átadásnál a nemzetiszínű szalagot pedig Győri Istvánné igazgató vágta át. Az ünnepség alkalmából az intézmény diákjai ismertették Szent-Györgyi Albert életútját, munkásságát, és néhány mondását. Az osztályteremben a diákok által készített a tudóst ábrázoló kép is található.