1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Rendőrök ellenőrizték a kerékpárokat

Nem kaptak büntetést azok a lakiteleki kerékpárosok, akinek nem volt megfelelően felszerelve biciklijük, sőt különböző ajándékokat vehettek át a rendőröktől.

 

Egymás után állították meg a rendőrök a kerékpárosokat a település bel-és külterületén. Nem volt kivétel gyermek és felnőtt között. Azokat a hiányosságokat mérték fel, amelyek bár kötelezőek, de nem voltak találhatók a kétkerekű járgányokon. Látni és látszani rendőrség közlekedési akciójának az a célja, hogy a szabályoknak megfelelően közlekedjenek az emberek a gépjárművekkel, kerékpárokkal, de gyalog is – mondta Lázár Csaba rendőr őrnagy. A mostani ellenőrzésünknek nem az volt a célja, hogy büntessünk, hanem az, hogy felhívjuk a kerékpárosok figyelmét arra, hogyan, milyen felszereltnek kell lenni a kerékpárjuknak. Aki nem rendelkezett lámpával, prizmával, láthatósági mellénnyel, annak adtunk. A kerékpáron lévő hiányosságokat papírra rögzítettük, amiből egy példányt a kerékpáros is kapott, hogy tudja, mit kell pótolnia. Ez a rendőrség adatbázisában is rögzítve lesz. Legközelebb, ha találkozunk, akkor már nem leszünk elnézők és megbüntetjük azt, aki nem megfelelően felszerelt kerékpárral közlekedik.

Az ellenőrzés során a legnagyobb problémát az jelentette, hogy több kerékpáron sem fogott a fék, pedig előírás, hogy működő első és hátsó féknek is kell lenni. Akadt olyan bringázó, nem is egy, akinek egyáltalán nem működött a fékje. Lámpával, és láthatósági mellénnyel általában rendelkeztek a kerékpárral közlekedők, bár ezt nappal, rendes látási viszonyok között, nem kell használniuk. Lázár Csaba és Henrich Gábor rendőr törzszászlós mindenki figyelmét felhívta a biztonságos közlekedésre.