3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2018.07.17. kedd, Endre, Elek
  2. |
  3. 26 °C
  4. |

Egészséges italokat isznak az óvodások

Saját készítésű süteményt ettek és saját készítésű italt ittak a tiszaalpári óvodások. A Csiga csoport tagjai az óvó nénik segítségével készítették el a tízórait.

 

A Tündérrózsa Óvoda egyik fő feladata között szerepel a gyermekek egészséges életmódjának ezen belül az egészséges táplálkozásának megalapozása. A „Zöld óvoda” címet elnyerve, még több feladatot vállaltak fel ennek érdekében. A heti rendszeres gyümölcs vagy zöldségnapok beiktatásával, egészséghét megtartásával, gyümölcsök, zöldségek változatos felhasználásával (sütemény, lekvár, csalamádé készítése), helyi termelők termékek (sajt, paprika, szőlő) fogyasztásával. – A gyerekek többször részesítik előnyben az üdítőket, mint a tiszta vizet – mondja Gyovainé Konfár Krisztina óvónő. Az óvodánkban ünnepek, jeles napok (születésnap, karácsony, anyák napja, Márton-nap) alkalmával felkerülnek az asztalra az üdítőitalok, melyeket különféle tartósítószerekkel és adalékanyagokkal látnak el. Több gyermeknél a szülők már jelezték, hogy nem ihat belőle az allergiát okozó összetevők miatt. Ennek a megoldására láttunk esélyt, amikor szülői kezdeményezésre, tartósítószer-mentes italok készítésére szánta el magát csoportunk. Az üdítőkhöz az éppen szezonális gyümölcsöket (alma, körte) és sütőtököt használtunk fel. Készítése közben számtalan fejlesztési lehetőség adódott a gyermekek körében. Matematikai tartalmú tapasztalatokat szerezhettek (halmazképzés a gyümölcsök szétválogatásával, darabszámlálás, nagyság és mennyiség szerinti összehasonlítással), a darabolással fejlődött szem-kéz koordinációjuk. Munkavégzés közben visszaemlékezhettek a gyümölcsökről tanult mondókákra, dalokra, versekre. A gyümölcsöket feldarabolás és rövid főzés után pépesítettük és hígítottuk. A tartósítás egy speciális befőző automatával történt, mely segítségével elkerülhettük a tartósítószerek használatát. Az eredmény, több hónapra elegendő, egészséges és finom üdítőital, amit örömmel és jóízűen fogyasztanak a gyerekek, annak tudatával, hogy elkészítésében jelentős szerepük volt. A mai napon almás süteményt készítettünk, amihez természetesen hozzájárultak a gyerekek is. Volt, aki tésztát gyúrt, almát mosott, reszelt, de olyan is, aki a hozta a tepsit. Közösen oldottuk meg a feladatot és közösen is fogyasztottuk el. További céljaink között szerepel, egy óvodai befőző automata beszerzése, amivel a többi csoportnak is lehetősége lenne üdítőt készíteni.