1. 2024.04.18. csütörtök, Andrea
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Új eszközöket kapott a mentőállomás

Egy váladékszívót, és két húzósínt kapott a tiszakécskei mentőállomás az Országos Egyesület a Mosolyérttől. Az eszközöket Nagy István az egyesület elnöke adta át Banár József mentőállomás vezetőnek.

 

Ez volt már a negyedik alkalom, amikor a helyi mentőállomás valamilyen egészségügyi eszközt kapott az Országos Egyesület a Mosolyérttől. A most átadott eszközök értéke közel nyolcszázezer forint – mondta Nagy István. Helyi és környékbeli vállalkozók nyújtottak anyagi segítséget az egyesületünknek, amiből meg tudtuk vásárolni a mentőautókba szükséges két eszközt. A helyi vállalkozók az egyesületünkön keresztül folyamatosan segítik a mentőállomást. Amit eddig kaptunk már az egyesülettől, az nagyon nagy segítséget jelent a mentésben – hangsúlyozta Banár József. Jó a kapcsolatuk és azt kapunk, amit kérünk. Addig gyűjtenek, míg nem jön össze, azaz összeg, ami a szükséges felszerelésre kell. A váladékszívót eszméletlen beteg ellátásánál használjuk. Segítségével a garatból egy kézzel tudjuk eltávolítani a váladékot, így a másik kezünk szabad. A húzósíneket a hosszú csontok törésénél lehet alkalmazni. Nem csak rögzít, de fájdalmat is csillapít. Azért kértünk belőle kettőt, mert két autónk van. Egy váladékszívónk már van, így most már a másikban is lesz. Nem régen kaptunk gerinchordágyat is, így most már az is van mind a két járművünkben.

A mentőállomásnak szüksége lenne még egy pulzoximéterre, aminek azaz előnye, hogy akkora, mint egy mobiltelefon. Nem csak felnőtteknek tudja mérni az EKG-ját, vérgáz szintjét, hanem gyerekeknek is. A következő eszköz valószínűleg ez lesz, de ezzel kapcsolatban még egyeztetni fogunk a mentőállomással –tette hozzá Nagy István. Sokkal nagyobb ugyanis az adományozó kedv, ha gyerekekről van szó. Nekünk az a fontos, hogy minél hamarabb át tudjuk adni az eszközöket a mentőállomásoknak. Az elsődleges célunk az, hogy a fogyó- és tartalékeszközöket kiegészítsük és feltöltsük a mentőautókat. A cégek, vállalatok, ha látják az eredményt, akkor támogatják az egyesületünket, ha viszont nem, akkor kivonulnak mögülünk.

Bács-Kiskun megyében a tizenhárom mentőállomásból: a bajai, dunavecsei, kecskeméti, kiskunfélegyházi, kiskunmajsai, kunszentmiklósi, tiszakécskei mentőállomásokat támogatja az Országos Mosoly Egyesület. Vállalkozók, magánszemélyek adományából tudnak gazdálkodni, amiből el tudják látni a mentőállomásokat.