1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Nyárlőrincre került a fődíj

Nyárlőrinci fazekas nyerte a keceli Országos Fazekas Kiállítás fődíját. Bánföldi Ferenc, a népművészet mestere egy lakásdíszt készített.

 

A keceli Flóra Virágfesztivállal együtt Országos Fazekas Kiállítást és pályázatot is rendeznek minden évben a településen. Addig, míg a virágfesztiválnál már a XXIX. volt, a fazekasoknál a tizenharmadik. A pályázóknak egy megadott témát kellett feldolgozni, ahol kibontakozhattak, megújulhattak, megmutathatták kreativitásukat, a mai kornak megfelelően. A teljesítményüket nem csak szakemberek bírálták el, hanem egyéb területen dolgozók is. Ezúttal tizenhárom pályamű érkezett a kiállításra. Köztük volt Bánföldi Ferenc nyárlőrinci fazekas, a népművészet mesterének az alkotása. A nagydíjat ezúttal neki ítélték oda.

Elég tágan fogalmazták meg, hogy mit kell ebben az évben készíteni, mert egy ház külső és belső részéből lehetett megkomponálni valamit, saját ízlés szerint– nyilatkozta Bánföldi Ferenc. A lakásnak egy kisebb részét szerettem volna ábrázolni, különböző technikákkal. Korongolást, fazekas, és kerámikus részt is alkalmaztam, mert szeretek a különböző technikákkal kísérletezni. Úgy érzem, hogy az idei keceli fazekas kiállításon nem csak a mostani, de a több éves munkámat ismerték el a nagydíjjal. Minden évben próbálok maximumot nyújtani, úgy tűnik, hogy ebben az évben érett meg ennek a gyümölcse. A mostani munkám egy kandallódíszből, asztalból, oszlopos kaspóból, kis lámpákból, gyertyatartókból áll, amelyekben áttört motívumok vannak. Másfél hónapig dolgoztam vele, persze nem reggeltől estig, de átölelte ezt az időszakot mire sikerült befejeznem.

A fazekasok nem csak pályázhattak alkotásaikkal, de bemutathatták és árulhatták egyéb készítményeiket is, a december 4-6 között megrendezett kiállításon.