1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Kis iskolák között a legjobbak

A Nyárlőrinci Buzás János Általános Iskola növendékei a 2014/2015-ös tanévi diákolimpián mutatott kiváló teljesítményük alapján országos első helyet szereztek a kis iskolák között.

A Magyar Diáksport Szövetség minden évben díjazza a diáksport területén legaktívabb és legeredményesebb köznevelési intézményeket, és azok diákjait. A 2014/2015-ös tanévben kiválóan szereplő iskolák tanulóinak az elismerést január 13-án adták át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében. Az ünnepségre a meghívták az Eötvös Iskola Buzás János Általános Iskola Tagintézményének felkészítő pedagógusait is. Az iskola diákjai atlétikában és labdarúgásban indultak, és a kétszáznál kevesebb tanulói létszámmal rendelkező kis iskolák között az első helyen végeztek. Labdarúgásban megnyerték az országos döntőt, atlétikában, csapatban a negyedik helyen végeztek. A díjátadó ünnepségen nem csak emlékplakettet és oklevelet, de százezer forint értékű vásárlási utalványt is kaptak.

Az ország több mint kétszáz iskolája képviseltette magát a diákolimpián – meséli Horváth Tibor testnevelő tanár. Nyolcezer tanár és mintegy háromszázezer diák, általános és középiskolás, vett részt a megmérettetésen. A megyék legjobbjai vehettek részt az országos döntőn, amit Békéscsabán rendeztek. Iskolánk diákjai a foci és az atlétikai megyei döntőt megnyerték, így juthattunk el az országos döntőre. Az atlétikai csapatot hat gyerek alkotta, két-két hetedik-nyolcadikos, ötödik-hatodikos és harmadik-negyedikes. Mindenkinek kellett kislabdát dobni, távolt ugrani, a kicsiknek hatvan, a nagyobbaknak száz métert futni.

A labdarúgókat Pénzváltó István, korábban az iskola igazgatója, már óvodás korukban kezdte edzeni. Éppen ezért nagyon jól ismerik egymást. A diákok oktatását a negyedik osztálytól, a mindennapos testnevelés keretében Horváth Tibor vette át. 2014-ben Pénzváltó Istvánt polgármesternek választották, így nem tudta már vállalni a labdarúgók oktatását, helyére Boros Kornél került. A srácok nem kampányszerűen álltak össze a diákolimpiai megmérettetésre, hanem folyamatosan gyakoroltak. Ahhoz, hogy jól tudjanak szerepelni, szükség volt és van a versenyzésre, a megmérettetésre. Atlétikában is sokat segít a mindennapos testnevelés, bár ott nem annyira ideálisak a körülmények. A futást is sokat gyakorolják. Eredményeik alapján már két alkalommal utazhattak Zánkára nyáron, ahol egy hetes jutalomüdülésen vettek részt, ami motiváció a fiatalabbak részére. Sokat jelent az is, hogy a tanulók az edzés miatt hajlandók felállni a számítógép, és az okos telefon mellől. Évek óta rendszeresen edzenek, aminek ezúttal is meg lett az eredménye. Az atléta csapat tagjai: Magyari Norbert, Magyari Kristóf, Tóth Tamás, Túri Bálint, Rimóczi Norbert, Varga József. Labdarúgók: Pácsa Zoltán, Tóth Tamás, Kulcsár Tamás, Horváth Balázs, Túri Zsolt, Medveczki Jenő, Magyari Kristóf, Németh Géza, Kaszala András, Varga József, Rimóczi Norbert, Nyúl Partik.

Fotók: q0117szt01-03