1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Együtt szavalták a Himnuszt

A Magyar Kultúra Napján január 22-én a világ számos pontján több százezren, egy időben mondták el nemzeti imánkat. Az eseményhez már harmadik alkalommal csatlakozott az Eötvös általános iskola is.

 

Az Együtt Szaval a Nemzet programhoz ebben az évben, a regisztráció szerint, ezer száz oktatási intézmény csatlakozott. A Magyar Kultúra Napján, a Himnusz mellett Petőfi Sándor: Nemzeti dal című versét is együtt mondták el a diákok és pedagógusok egyaránt. Az elmúlt két évhez hasonlóan ezúttal is Jordán Tamás színművész, rendező irányításával kezdődött el a program. A Kossuth és Jászai Mari-díjas művész Szarvason, négyszáz diák előtt vezényelte le a közös versmondást, amit interneten követhettek a többi iskolák diákjai, a világ minden pontján, ahol vannak magyar nyelvű iskolák.

Lakiteleken, az első osztályos tanulók kivételével minden osztály ott volt a művelődési ház nagytermében, hogy részese legyen a nem minden napi eseménynek. A közös versmondás előtt Vadas László és tanítványai citeráztak. Természetesen több alkalommal is elpróbálták a gyerekek a két verset, hogy a megfelelően tudják elmondani úgy, ahogyan azt Jordán Tamás levezényelte. A tanulók az ünnephez méltóan viselkedtek, és kellő komolyságot tanúsítottak. Felállva mondták el a két verset, tanáraikkal és Zobokiné Kiss Anita polgármester is.

A versmondás után Olajos István iskolaigazgató két negyven évig tanító pedagógusnak adott át emléklapot, amit Balog Zoltán miniszter írt alá. Mócza Endréné és Juhász Jánosné tanítóként dolgozott négy évtizeden keresztül. Az emléklap mellett virágcsokorral, és egy dallal is köszöntötték a két nyugdíjas pedagógust.