1. 2024.04.25. csütörtök, Márk
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Befagyott a Holt-Tisza vize

Az elmúlt napok hideg időjárása befagyasztotta a Szikrai Holt-Tiszát, a korcsolyázók és csúszkálók nagy örömére. Szombaton délután sokan merészkedtek rá a jégre, annak ellenére is, hogy a lakiteleki önkormányzat táblát helyezett ki, hogy a befagyott jégre menni tilos és életveszélyes.

 

Sokan úgy voltak vele, hogy a tiltás ellenére is rámennek, mert van már olyan vastag, hogy elbírja a korcsolyázókat. Ők több helyen is megmérték a jég vastagságát, ami elérte a tizenöt centimétert. Fiatalok egy csoportja – lehettek vagy nyolcan – a híd felé is közelített, de mikor nagyot roppant alattuk a jég, akkor letettek arról, hogy tovább megközelítsék. Azon a részen szokott ugyanis legutoljára befagyni, és ott sokkal vékonyabb a jég vastagsága, mint máshol. Az elmúlt évben egy fiatalember beszakadt, de szerencsére sikerült a vízből kimásznia.

Most az éjszakai kemény fagyok miatt elég vastagnak tűnik a jég, de az önkormányzat csak akkor veszi be a tiltó táblát, amikor a halőrök, akik folyamatosan mérik a jég vastagságát, úgy látják, hogy már teljesen biztonságosan lehet rajta csúszkálni, korcsolyázni, sétálni. Addig mindenki saját felelősségére léphet a Szikrai Holt-Tisza befagyott jegére.