1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Feloszlatta magát a testület

Történelmi pillanatokat élt a lakiteleki képviselő-testület, ma délelőtt, mert feloszlatta magát. Erre még nem volt példa a rendszerváltás óta. Négyen a feloszlatás mellett voksoltak, hárman pedig nemmel szavaztak.

 

Ötös napirendi pontként szerepelt volna Madari Andor előterjesztése, de az alpolgármester azt kérte, hogy elsőként tárgyalják. A képviselők név szerint szavaztak a napirendi pontokról, így arról is, hogy az első napirendi pont a testület feloszlatása legyen. Bende László felszólalásában elmondta, nem tartja szerencsésnek a feloszlatást, mert még csak bő egy éve dolgoznak együtt, és látványos eredményeket nem lehetett elérni. Olajos István úgy látta, hogy a jelenlegi felállású testület nem tud együttműködni, nincs meg az összhang a két tábor között. Reményét fejezte ki, hogy az új felállású testület jobban fog majd együttműködni. Madari Andor, azt fejtegette, hogy nem értesültek a pályázati lehetőségekről. Ezúttal is elmondta, hogy Tiszaug felé kerékpárútra lehetett volna pályázni. Zobokiné Kiss Anita hozzáfűzte, hogy már az előző ciklusban is levették napirendről, mert túlságosan magas lett volna a költsége. A polgármester iránymutató statisztikai adatokat közölt azzal kapcsolatban, hogy a 305 előterjesztéséből 245-öt, egyhangúlag fogadott el a testület. A feloszlatásról név szerinti szavazást kért a polgármester, amit Dakóné Harkai Csilla is támogatott. A szavazás eredményeként Belicza András, Madari Andor, Olajos István és Tóth Sándor igennel, Bende László, Dakóné Harkai Csilla és Zobokiné Kiss Anita nemmel szavazott. Ez pedig azt jelentette, hogy feloszlatta magát a testület. Az új választások kiírásáig még több hónap van hátra. Várhatóan április végén, vagy május elején kell új polgármestert és képviselő-testületet választani.

A másik fajsúlyos napirendi pont Belicza András és Madari Andor méltatlansággal kapcsolatos ügye volt. Eredetileg zárt ülésen tárgyalták volna, de mind a két képviselő úgy nyilatkozott, hozzájárulnak ahhoz, hogy nyíltan beszéljék meg az ügyet. Belicza András és Madari Andor is elismerte, hogy a 2016. január 14-i testületi és az azt megelőző pénzügyi bizottsági ülésen, hatvan napon túli lejárt köztartozása illetve adótartozása volt. A testület úgy döntött, hogy az ügy kivizsgálását a pénzügyi bizottságra bízza.

Zárt ülés keretében tárgyalta volna a testület az önkormányzatot érintő jelentős EDF Démász ügyet. Zobokiné Kiss Anita polgármester név szerinti szavazást kért. Bende László, Dakóné Harkai Csilla, és Zobokiné Kiss Anita azt szerette volna elérni, hogy tárgyalják az ügyet, de kisebbségbe kerültek, mert Belicza András, Madari Andor, Olajos István és Tóth Sándor úgy szavazott, hogy vegyék le napirendről. Így ezúttal sem tárgyalta a testület, ezt a fontos kérdést.