1. 2024.04.24. szerda, György
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Jótékonysági koncertet szervez az önkormányzat Olivér javára

Olivér öt és fél éves. Születése után problémák léptek fel nála. Ahhoz, hogy műteni lehessen, pénzre lenne szüksége a lakiteleki családnak. Szülei mindennapi keresetükből azonban ezt nem tudják finanszírozni, segítséget kérnek.

 

A megbeszélt időpontban érkezett Pénzes Xénia haza kisfiával együtt, az óvodából autóval. Amikor azt kérdeztem, hogy segítsek-e valamit bevinni a lakásba, elhárítja. Mint mondta megszokta már, hogy egyedül viszi be kezében kicsi fiát a lakásba. Lefekteti a szőnyegre, mert Olivér nem tud önállóan ülni, állni. Addig, míg mi az anyukával egy másik helyiségben beszélgetünk, az édesapja foglalkozik az öt és fél éves kisfiúval.

Problémamentes terhességből született Olivér 2010. szeptember 5-én Kecskeméten, 36 hét és hat napra oxigénhiánnyal, 48 cm-rel és 2600 grammal – meséli az anyuka. Egy napon múlott, hogy koraszülött lett, mert a 37. héttől már nem számítanak annak a kisbabák. Utólag visszagondolva, gyanús volt, hogy 34 hetes korban járnunk kellett fájásvizsgálatra. Az utolsó héten egy ilyen vizsgálatnál derült ki, hogy milyen rosszak az eredmények, így azonnali császárral ki kellett venni a babát. Sajnos a köldökzsinór háromszor volt rátekeredve a nyakára, ez okozta a gondokat. A szülés után önmagától nem lélegzett, de ballon lélegeztetés után felsírt. Szerencsénk volt, hogy a születésének körülményei miatt nem az újszülött, hanem a koraszülött osztályra vitték. Az első 24 órában, minden hivatalos eljárásnak ellentmondóan hatszor élesztették újra. Minden egyes újraélesztés egy-egy agyvérzéssel járt. Ez azt jelentette, hogy a teljes agyra kiterjedő agyvérzést kapott. Ebből adódóan elzáródott az agyvíz levezetése, és nőni kezdett az agytérfogata. Két hetes korában Debrecenbe utalta be a kecskeméti doktornő, mert gyanús volt, hogy egy mágneses szelep beépítésére lesz szükség a kisfejébe, ami levezeti az agyvizet. Normális esetben ennek magától be kellett volna indulnia. 36 centis fejtérfogattal született, de amikor öthetesen betolták a debreceni műtőbe shunt operációra, akkor 41 centis volt, pedig öt alkalommal csapolták le nála az agyvizet. Azóta is Debrecenbe járunk, kontrol vizsgálatra Dr. Kelemen Editnek sokat köszönhetünk. Olivér shunt beültetése után megkérdeztük az orvosokat, hogy mire számíthatunk. Három verziót mondtak. Az egyik az, hogy a gyerek teljesen átlagos lesz, a másik, hogy értelmi és mozgási lemaradása lesz, a harmadik pedig az, hogy egy tehetetlen ember lesz élete végéig, ágyhoz és gépekhez kötve. Epilepsziás rohamai is voltak, amire erős gyógyszereket kapott, ennek következtében elvesztette a látását. Mintegy három éve epilepsziára már tünetmentes. Olivér önállóan ülni, állni nem tud, gurulva, alsó kartámasszal is nehezen közlekedik a feszes izmok miatt. Önmagához képest ez csodálatos eredmény. A magassága átlagos, testsúlya átlag alatti, de nem azért, mert nem eszik. Nagyon jó az étvágya. A testének fokozott az energia szükséglete, mert végtagjaiban feszes izomzata van. Magas dózisú izomlazító gyógyszert kell szednie, ami az összes izmát lazítja, holott hátban és nyakban lazák az izmai. Mindennap megküzdünk azzal, hogy kismennyiségben a lehető legtartalmasabb, legkalóriadúsabb ételt tudjuk neki biztosítani. A rágással is vannak problémái. Most már viszonylag ügyesen rág, de ha elfáradt, akkor már nem. Érdekes módon a sajtos, tejfölös lángossal nincs gondja, de borsófőzelék már nem csúszik úgy.

Olivér kettőtől öt éves koráig a lakiteleki bölcsődébe járt, mert szüksége volt gyerekek társaságára. Pozitív hatással volt rá, meg tanult gurulni, harapni a kenyeret, amire otthon nem tudták rávenni. Értelmi szintje középfokú értelmi fogyatékos, de számol, meg tudja mondani szülei nevét, bekapcsolódik mondókákba, és új szavakat is használ. Nehezített az önkifejezése, a mozgása lassúbb az átlagos ilyen korú gyerekekénél. Az elmúlt év szeptemberétől Csongrádra jár speciális óvodába, ahol hat gyerekre három szakvégzettségű felnőtt felügyel. Állami óvodáról van szó, ahol nem kell a gyerekek után fizetni. A gondozás, a törődés látszik Olivéren. A probléma az, hogy naponta 120 kilométert kell Xéniának autóznia.

A család most jutott el arra a pontra, hogy elengedhetetlenül szükséges, hogy Olivér mélyizmait fellazítsák. Magyarországon erre sajnos nincs lehetőség. Ulzibat orosz professzor viszont kifejlesztett egy technikát, aminek az a lényege, hogy lézeres mikro szikével bőrön keresztüli bemetszéseket ejtenek. Tulajdonképpen részleges izomrost átmetszést végeznek, azokon a helyeken, ahol ez szükséges. Egy orosz professzor évente négy alkalommal Csehországban is végez ilyen műtéteket, gyerekeken. A család már három éve tudja azt, hogy létezik ilyen operáció, és gyereküknél is el kell majd végezni, ha fejlődésén segíteni akarnak. A kérdés csupán az volt, hogy mikor és miből. Egy ilyen műtét másfél millió forintba kerül. Egészen 2015 januárjáig lehetett részleges társadalombiztosítást kérni rá. Azóta erre a típusú beavatkozásra senkinek nem adnak egyetlen forintos sem. Ez bekorlátozta a család lehetőségeit is. Megközelítőleg 100.000 gyermeket érint hasonló súlyú probléma Magyarországon. Az olyan súlyosan mozgáskorlátozott gyerekek esetében, mint Olivér, egy műtét nem elég. Legalább háromra lenne szükség. Az elsőre leghamarabb idén június 26-án kerülhet sor Csehországban. A műtét után rehabilitációra van szükség, amit szintén a szülőknek kell majd állni. Önerőből azonban ezeket az operációkat már nem tudják megoldani, segítséget kérnek. Akinek módjában áll, az támogassa Olivér lehetőségét, hogy eljusson a műtétekre, mert az életminősége függ tőle!

A lakiteleki önkormányzat jótékonysági koncertet szervez a tavasz folyamán. Az ebből származó bevételt átutalják Olivér számlájára.

Felajánlások a következő bankszámlára küldhetők: Fekete Olivér, Lakiteleki Takarékszövetkezet, 52000018-15076177 IBAN: HU23 5200 0018 1507 6177 0000 0000 SWIFT: TAKBHUHB. Elérhetőségük: 6065, Lakitelek, Ifjúság útja 4. Telefon:+3630/6879-750