1. 2024.04.16. kedd, Csongor
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Két díjat is elhoztak Mezőgecséről a Hurkalandorok

A tüntetők ellenére is sikeres volt a tizedik mezőgecsei böllérfesztivál. A lakiteleki önkormányzat csapata két díjat is elhozott.

 

Negyedik alkalommal vett részt a Hurkalandorok csapata Kárpátalja második legnagyobb gasztronómiai eseményén. Az önkormányzat tizenkét fővel képviseltette magát, a munkából mindenki kivette részét. A szomszédos településekről, de a távolabbi városokból is sokan voltak kíváncsiak a böllérfesztiválra. Körbeállták nem csak az érdeklődők, de a sajtó képviselői is, ahogy a lakitelekiek pörkölték, tisztították és feldarabolták a sertést. Persze a feldolgozást és az ételek készítését is figyelemmel kísérték. A mezőgecsei böllérfesztiválon, aki nem saját sertést dolgoz fel, annak meg kell vásárolnia, természetesen a helyeiktől. A lakiteleki csapat egy 120 kilós disznót vásárolt, és azt dolgozta fel. Akkor sikeres a csapat szempontjából a fesztivál, ha a megvásárolt állat árát ki tudják árulni. Különböző frissen készült ételeket kínáltak fogyasztásra, ami mellé pálinkát és forralt bort lehetett inni. A lakiteleki csapat nem panaszkodhatott, mert szinte mindent eladott. A pálinka volt a legkapósabb, az fogyott el a leghamarabb. Nem csak a disznó árát árulták ki, de még szinte ugyan annyi értékű hrivnyát is ott hagytak a testvértelepülésnek. A csapat ugyanis abban állapodott meg, hogy amennyi pénzt árulnak, azt mind felajánlják. Az összeget Zobokiné Kiss Anita polgármester adta át Mester Andrásnak. Mezőgecse első embere azt mondta, hogy a felajánlott pénzt a bölcsődére-óvodára fogják fordítani. Nem csak pénzt, de könyveket és Hupikék bögréket is vittek és adtak át a polgármesternek a lakitelekiek, aki megköszönte a segítséget.

A fesztivált vegetáriánus tüntetők, és állatvédők próbálták transzparensekkel megzavarni, de nem sikerült nekik. Akadt közöttük olyan, akinek a lábán bőrcipő volt, de olyan is, aki az arcát nem merte vállalni. Az előző évben, verekedés is történt, de most a rendőrség és a polgárőrség is nagy létszámmal képviseltette magát, így nem került sor incidensre.

A lakiteleki delegáció nem érkezett haza üres kézzel. Elnyerték a legjobb forralt bor és a legjobb toros ételkészítő címet, amit Tornyi Gyula királyi szakács vett át. A lakitelekiek felajánlottak egy különdíjat egy nem magyarországi csapatnak. A zsűri döntése alapján a Tig giban csapat négy tagja veheti igénybe, június 20-27-ig az egy hetes tősfürdői apartmant, fürdő belépővel együtt.

A Hurkalandorok csapat tagjai: Zobokiné Kiss Anita, dr. Pethő Anada Zsuzsa, Kiss Nándorné, Tornyi Gulya, Tornyi Gyuláné, Szél Zoltán, Tóth Ferenc, Csikós Mihály, Szabó Ferenc, Matúz László, Tóth Sándor és Szentirmay Tamás.

Az elkészített menü sor a következő volt: fűszeres hagymás sertésvér, tormás röfipofa erőleves, forró friss pecsenye vitaminbombával, a séf kedvenc pecsenyéje (kardiológusok rémálma), sertés szűzszeletek töltelékkel, fűszerkéregben, toros káposzta, disznótoros komatál (hurkával, kolbásszal).