1. 2024.04.23. kedd, Béla
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Születésnaposok kiállítása

Tizenhat és tizenhét címmel Verebélyi Gábor és Szőke Tamás képeiből nyílt kiállítás Lakiteleken, a Mákvirág Galériában-Drogériában. A tárlatot a tulajdonos, Lendvainé dr. Erki Mária nyitotta meg.

 

Ahogyan azt már megszokhattuk ezúttal is rendhagyó volt a kiállítás. A meghívóban két szám, tizenhat és tizenhét szerepelt. A két számból az első Verebélyi Gábor, a második pedig Szőke Tamás születésének napja. Mind a ketten február hónapban születtek. Van még egy szám, még pedig a tizenöt. Ennyi a korkülönbség a két alkotó között. Amint azt Lendvainé dr. Eri Mária elmondta, elfogult a fotókkal kapcsolatban, mert megörökítik a pillanatot, ami mellett mások elmennek, nem vesznek észre. Az életben pedig rengeteg ilyen pillanat van. Szerencsére vannak olyan emberek, akik meglátják ezeket a pillanatokat és mások számára is láthatóvá teszik. A most kiállított fotók magukért beszélnek.

A megnyitó alkalmával kiderült, hogy a két kiállító Baján találkozott egymással. Szőke Tamás egyébként ott lakik. Beszélgetésük során arra is fény derült, hogy Gábor a születésnapja alkalmából szeretett volna a fotóiból kiállítást tartani a Mákvirág Galériában-Drogériában. Mivel Tamás egy nappal később született, így jött az ötlet, mi lenne, ha közösen ünnepelnének egy kiállítás keretén belül. Szőke Tamásnak az a hivatása, hogy kérdéseket tesz fel embereknek. Nem tartja magát fotográfusnak, csak szeret fotózni. Mivel vannak fotói, vannak kérdései, mi lenne, ha kettőt összerakná, tette fel a kérdést magának? Így lett az ő kiállításnak a címe Kérdéses fotó kiállítás. A képei egy részét nem fényképezőgéppel, hanem mobiltelefonnal készíti, mert mint mondta, nem szükséges ahhoz milliós gép, hogy a pillanatot meg tudja örökíteni.

Verebélyi Gábor fotói is sokat mondóak. Látszik rajtuk, hogy nem először vett a kezébe gépet. Az egyik alkotása kitűnik a többi közül. Ő csak úgy emlegeti, hogy a fenyőfa, pedig nem fenyőfáról van szó, hanem egy fáról, ami visszatükröződik a vízből. A képe nagy részét Lakiteleken készítette, de nem biztos, hogy mindenki felismeri, hol is kattintotta el a gépét. A kiállítást április közepéig tekinthetik meg az érdeklődők.