3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.07.10. péntek, Amália
  2. |
  3. 30 °C
  4. |

Bimbózó megyei kapcsolat Kárpátaljával

A Kárpátaljai Megyei Tanács hattagú delegációja bemutatkozó látogatást tett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnál abból a célból, hogy a két megye közötti együttműködés lehetőségeit megvitassák. A küldöttséget Rideg László, a közgyűlés elnöke fogadta, aki bemutatta a vendégeknek a megye jellegzetességeit és ismertette az önkormányzat főbb céljait, feladatait.

 

A megbeszélésen részt vett Kovács Ernő, kormánymegbízott is, aki elmondta, hogy a magyar kormány elkötelezett a szomszédos országokkal (főként a magyarlakta területekkel) való jó viszony kialakítása és fenntartása iránt, és biztos benne, hogy sem a távolság, sem a szándék nem szab majd gátat a kapcsolat további építésében.

Rivisz Mihajlo, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke példaértékűnek nevezte a megyei önkormányzat elért eredményeit és komoly vágyát fejezte ki az iránt, hogy Kárpátalját ne csak a médiából ismerhessék meg az itteni emberek, hanem személyes tapasztalataik, emlékeik során. Kérte a magyar partnereket, hogy legyenek törekvéseik mentorai: segítsék munkájukat a pályázatok kapcsán. A kertészet, szőlészet és borászat területén szerzett tapasztalataik átadásával, támogassák a komoly értékekkel rendelkező falusi turizmusukat, és egészségügyük felzárkóztatását a legalapvetőbb műszaki és orvosi eszközök beszerzésével. Kárpátalja páratlan természeti szépségekkel, különleges kirándulóhelyekkel, tiszta szívű, vendégszerető emberekkel, gyógyító termálvizekkel, kiaknázatlan gazdasági lehetőségekkel rendelkezik, melyekből Bács-Kiskun megye kovácsolhatna az itt élők számára előnyt.

A tárgyalások eredményesnek bizonyultak, hiszen mindkét fél úgy ítélte meg, hogy a két népet összekötő, közös történelmi múlt alapjaira sikerült egy kölcsönös és remélhetőleg mindkét megye számára gyümölcsöző együttműködés első építőköveit lerakni. Rideg László elmondta, hogy komoly lehetőséget lát a jövőbeni együttműködésre a gazdaság, a borászat, a kertészet és a turisztika területén, valamint biztosította leendő partnereit a megyei önkormányzat segítő, támogató szándéka felől.