1. 2024.03.29. péntek, Auguszta
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Megbontotta a csillapító medencét a víz

Folyamatosan apad a kiöntött Tisza vize, de még mindig nagyon sok terület áll víz alatt. Lakiteleken a Kisrét és a Sziget egy részét is víz borítja.

 

A folyó jobb partján Tiszauggal szemben, az elmúlt évben, mint ahogy azt már korábban megírtuk, két csillapító medencét építettek. Ez a két medence geotesztília alapot kapott, amire kőalátéteteket raktak, amit alul is felül is dróthálóval fedtek be. A felső hálónak kellett volna biztosítani azt, hogy ne mossa ki a köveket se a Szikrai Holt-Tiszába bemenő, sem pedig a kimenő víz. A mostani árvíz nem volt olyan nagy, csendesen folyt be a víz. Most már megy vissza a folyóba, de már látszik, hogy megrongálódott a csillapító medencék oldala. Azt is lehet látni, hogy nem csak a köveket mosta ki a dróthálóból, de a geotesztíliát is megbontotta. Amennyiben tovább apad, és teljesen visszamegy majd a víz, jobban észlelhető lesz, hogy mekkora kár keletkezett.

Érdekes volt megállapítani azt, hogy a folyónál a tetőzéshez képest több mint egy méter, míg a Szikrai Holt-Tiszánál mindössze húsz centiméter apadás volt eddig észlelhető. A híd egy részén is áll még a víz, így annak a traktorosnak vissza kellett fordulnia, aki pénteken délelőtt tárcsázni akart a szigeten.